Sjisjka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sjisjka
Plaats in Zweden Vlag van Zweden
Sjisjka
Sjisjka
Situering
Landschap Lapland
Län Norrbottens län
Gemeente Gällivare
Coördinaten 67° 37′ NB, 20° 14′ OL
Station Sjisjka
Station Sjisjka
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Sjisjka (ook Sjiska gespeld) (Samisch: Šiška of Šiškká) is een van oorsprong Samisch dorp in de Zweedse gemeente Gällivare. Het bestaat uit ongeveer 8 huizen en een station. Sjisjka is alleen per trein bereikbaar, want het ligt in een omvangrijk moerasgebied annex natuurreservaat, waar wegen en bevolking schaars zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Sjisjka is een oude verzamelplaats waar Sami elkaar ontmoetten. In de jaren twintig streek de Samische artiest Nils Nilsson Skum neer in het dorp; een gevolg van een algemene volksverhuizing binnen de diverse Samische stammen. Deze kunstenaar werd algemeen bekend binnen Zweden en vormde zodoende een reden voor de Zweedse Spoorwegmaatschappij om er een halteplaats te maken. Een andere reden is wellicht dat in Sjisjka de initialen van die maatschappij (SJ) er tweemaal in voorkomen.[bron?]

Natuurreservaat[bewerken]

Zoals eerder vermeld ligt de halteplaats en het dorp midden in een uitgestrekt moeras. In 2000 werd besloten van dit gebied een natuurreservaat te maken: het Kaitum Natuurreservaat. Het is een uitgestrekt natuurgebied dat aan de noordzijde door de Kalixälven en aan de zuidzijde door de Kaitumrivier begrensd wordt. In het reservaat ligt een aantal poelen Sjisjkaape of Sjisjka-ape ( Samisch: Šiškká-ahpi), bijzonder in trek bij trekvogels en dus ook vogelaars.

Windmolenpark[bewerken]

Er waren plannen om in de directe omgeving van Sjisjka een windmolenpark te bouwen. De aanvoer zou geschieden door een weg aan te leggen vanuit het dorp Kaitum. Dit stuitte echter op bezwaren van milieubewegingen etc. Omdat de weg er niet kwam, ziet het ernaar uit dat het park verplaatst wordt naar Lappberg, een ander stationnetje aan de lijn. De weg daarnaartoe kan een stuk korter worden.

Aanvullende info[bewerken]

Sjisjka is ook de naam van de 717 meter hoge berg, die zichtbaar is vanaf het stationnetje.