Slachthuis van Anderlecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markthal van het Slachthuis van Kuregem
Binnenaanzicht

Het slachthuis van Anderlecht of Kuregem in Brussel (in het Frans: Les Abattoirs d’Anderlecht) is nog steeds in gebruik en illustreert voortreffelijk de industriële architectuur van de negentiende eeuw.

In 1887 is het besluit genomen het gemeentelijke slachthuis te vervangen door een nieuw gebouw. Het oude was de oorzaak van ernstige problemen bij het transport van vee en op het gebied van hygiëne ten gevolge van verouderde installaties en van de lozing van afval in de Zenne, waardoor voor andere activiteiten geen zuiver water meer uit de rivier kon worden geput. Er werd gekozen voor een vestiging in Kuregem, waar nog steeds belangrijke moerassige gebieden voorkomen. De plek is gunstig gelegen aan het kanaal Brussel-Charleroi, dicht bij een spoorlijn.

De naamloze vennootschap van het Slachthuis en de Markten van Anderlecht-Kuregem (Société anonyme des Abattoirs et Marchés d'Anderlecht-Cureghem) werd opgericht in mei 1888. De bouwwerken begonnen met de omleiding van een Zennearm en de drooglegging van de terreinen door de aanleg van dijken.

De roerende aard van het terrein vereist de bouw van vier meter diepe funderingen met ruime gewelfde kelders. Tegenwoordig staan ze bekend als de Kelders van Kuregem en worden ze gebruikt als ijskelder en kampernoeliekwekerij.

De grote metalen overkapping die erbovenop is gebouwd, vormt een rechthoek van honderd vierkante meter. Ze is ontworpen door architect Emile Tirou. De dakconstructie is ondersteund door een honderdtal gietijzeren zuilen.

Twee bronzen stieren markeren de hoofdingang. Op het domein bevinden zich nog verschillende andere gebouwen. De werkzaamheden werden voltooid in 1890. De aanwezigheid van het slachthuis bracht leven in de wijk en bevorderde de organisatie van tal van activiteiten, incluis de inplanting van leerlooierijen en voedingsbedrijven.

De andere Brusselse slachthuizen konden niet lang met het Anderlechtse wedijveren. In 1920 werd het beheer van het slachthuis overgenomen door de gemeente Anderlecht. Na ernstige economische problemen werd het domein in 1980 ten slotte aan een coöperatieve vereniging van handelaars en slachters verkocht die zich op de renovatie toelegde. Sinds 1988 is de grote markthal als monument beschermd.

Op het slachthuis werken ongeveer 1500 mensen (cijfer in 2006). De hal dient ook als overdekte markt voor voedingswaren en als rommelmarkt. In de Kelders van Kuregem worden, sinds hun renovatie in 1992, verschillende evenementen georganiseerd zoals beurzen, tentoonstellingen en seminars.

Externe links[bewerken]