Slag bij Florennes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Florennes
Onderdeel van de Neder-Lotharingse successieoorlog (1012–1018)
Slag bij Florennes (België (hoofdbetekenis))
Slag bij Florennes
Datum 12 september 1015
Locatie bij Florennes
Resultaat Verdunse overwinning
Godfried II van Verdun wordt hertog van Neder-Lotharingen
Strijdende partijen
Leuven & Brussel
Namen
Henegouwen
Vlaanderen
Verdun
Heilige Roomse Rijk
Leiders en commandanten
Lambert I van Leuven Godfried II van Verdun
keizer Hendrik II
Troepensterkte
- -
Verliezen
- -

De Slag bij Florennes was een veldslag die op 12 september 1015 werd uitgevochten tussen graaf Lambert I van Leuven en graaf Godfried II van Verdun, die de steun had van keizer Hendrik II de Heilige.

De strijd ging over de aanspraak op de titel en positie van hertog van Neder-Lotharingen, die vacant was geworden door het kinderloos overlijden van Otto II van Neder-Lotharingen, vermoedelijk in 1012. De keizer benoemde Godfried tot hertog, maar Lambert maakte ook aanspraak op de titel, waarmee de Neder-Lotharingse successieoorlog ontstond. Godfried belegerde daarop Leuven, maar zonder succes. Vervolgens viel Lambert Godfrieds bondgenoot Luik aan, dat hij versloeg in de slag bij Hoegaarden (1013). Daarop annexeerde Leuven het graafschap Bruningerode.

Lambert moest het onderspit delven, daar hij sneuvelde op het slagveld.[1] Zijn zoon en opvolger Hendrik I van Leuven zette de strijd nog voort tot 1018, toen hij vrede sloot met Godfried en hem erkende als hertog van Neder-Lotharingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gesta Episcoporum Cameracensium III.12, G.H. Pertz (ed.), Monumenta Germaniae Historica, Scriptores, VII, Hannover, 1844, p. 469; Gesta Abbatum Gemblacensium 32, G.H. Pertz (ed.), Monumenta Germaniae Historica, Scriptores, VIII, Hannover, 1848, p. 537.