Slag bij Germantown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Germantown
Onderdeel van de Philadelphiacampagne van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog
Germantown.jpg
Datum 4 oktober 1777
Locatie Germantown, Pennsylvania
Resultaat Britse overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United States (1777-1795).svg Verenigde Staten Vlag van het Koninkrijk Groot-Brittannië Koninkrijk Groot-Brittannië
Leiders en commandanten
George Washington
Nathanael Greene
John Sullivan
William Alexander
William Smallwood
William Howe
Charles Cornwallis
Troepensterkte
11.000 soldaten 9.000 soldaten
Verliezen
152 doden
521 gewonden
438 gevangenen
71 doden
448 gewonden
14 vermisten

De Slag bij Germantown was een veldslag tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog die plaatsvond op 4 oktober 1777 tussen het Continentale Leger van George Washington en de Britse en Hessische troepen van William Howe in Germantown (Pennsylvania).

Aanloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Philadelphiacampagne was slecht begonnen nadat de Amerikanen bij Brandywine en Paoli waren verslagen door de Britten. Op 26 september 1777 werd Philadelphia door de Britse generaal William Howe ingenomen en hij verplaatste een groot gedeelte naar de plaats Germantown dat ten noorden van Philadelphia lag. Generaal George Washington besloot daarop om Germantown aan te vallen en probeerde hen aldaar te verrassen. Op de avond van 3 oktober trok het Amerikaanse leger richting het dorp.

Slag[bewerken | brontekst bewerken]

Washington had zijn leger in vier verschillende colonnes onder verdeeld die de aanval uitvoerden. De colonne onder leiding van John Sullivan begon kort na dageraad met de beschietingen. Sullivan slaagde er na enige tijd in om de piketten die hem de weg versperden terug naar Germantown te jagen. Hierna begonnen de Britten zich in het plaatsje te verdedigen en werden enkele huizen gebarricadeerd. De divisie van William Maxwell kreeg daarop van Washington het commando om het huis Cliveden te bestormen. Het huis wist echter de bombardementen van de Amerikaanse kanonnen te doorstaan.

Sullivan stuurde ondertussen een divisie onder leiding van Anthony Wayne vooruit, maar kwamen in een geïsoleerde positie terecht en trokken daarop zich weer terug. De colonne van Nathanael Greene was inmiddels ook verder gemarcheerd maar in de mist van de vroege ochtend zagen de divisie van Wayne voor Britten aan waardoor ze het vuur op hen openden. In het noorden was de colonne van McDougall ook op de Britten gestuit en moest na enige tijd de aftocht blazen. Toch waren de Amerikanen er nog steeds van overtuigd dat ze konden winnen. Een regiment van Greene opende de aanval op de Britse linies, maar het regiment was algauw omsingeld door twee brigades van Charles Cornwallis. Hierdoor moest het regiment zich overgeven en daarop liet Green zijn colonne terugtrekken.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Battle of Germantown op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.