Slag bij La Rochelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij La Rochelle
Onderdeel van de Honderdjarige Oorlog
De Slag bij La Rochelle, uit een kroniek van Jean Froissart
Datum 22 juni 1372
Locatie Kust en haven van La Rochelle
Resultaat beslissende Franse-Castiliaanse overwinning
Strijdende partijen
Royal Arms of England (1340-1367).svg Koninkrijk Engeland Blason Castille Léon.svg Koninkrijk Castilië
France moderne.svg Frankrijk
Leiders en commandanten
Graaf van Pembroke Ambrosio Boccanegra
Troepensterkte
ca. 36 kogge en 14 andere schepen ca. 22 Castiliaanse galeien
Verliezen
alle schepen gezonken, 400 ridders en 8000 soldaten gevangengenomen minimaal, exact aantal onbekend
Honderdjarige Oorlog

Oorlog van Eduard (1337-1360)
Cadzand · Arnemuiden · Kanaal · Thiérache (Cambrai) · Schelde · Sluis · Doornik (Sint-Omaars, Doornik) · Gascogne (Bergerac, Auberoche) · Aiguillon · Veldtocht van Eduard III (1346) (Caen, Blanchetaque, Slag bij Crécy, Calais) · Veldtocht van Lancaster (1346) · Neville's Cross · Lunalonge · Calais · Winchelsea · Saint-Jean-d'Angély · Saintes · Ardres · Veldtocht van de Zwarte Prins (1355) · Verbrande lichtmis · Veldtocht van de Zwarte Prins (1356) · Poitiers · Jacquerie · Veldtocht van Eduard III (1359-1360) (Reims, Bourgogne, Parijs (1360), Zwarte Maandag (1360))
Oorlog van Karel (1369-1389)
Cocherel · Limoges · Pontvallain · La Rochelle · Chiset · Westrozebeke · Margate
Oorlog van Lancaster (1415-1429)
Harfleur · Azincourt · Valmont · Caen · Rouen · La Rochelle · Baugé · Meaux · Cravant · Brossinière · Verneuil · St. James · Montargis
Verval van de Plantagenets (1429-1453)
Orléans · Haringen · Loire · Jargeau · Meung-sur-Loire · Beaugency · Patay · Reims · Parijs · La Charité · Compiègne · Gerberoy · Saint-Denis · Calais · Tartas · Formigny · Caen · Castillon

De Slag bij La Rochelle was een zeeslag op 22 juni 1372 tussen de Engelse vloot onder leiding van de graaf van Pembroke tegen de geallieerde vloot van Frankrijk en Castilië onder leiding van de Genuees Ambrosio Boccanegra. De Fransen en de Castilianen wisten de Engelsen te verslaan en daarmee kreeg Frankrijk voor het eerst sinds de Slag bij Sluis in 1340, de controle over Het Kanaal.

De Slag[bewerken | brontekst bewerken]

De havenstad La Rochelle was al jarenlang een belangrijke uitvalsbasis voor de Engelse vloot in Frankrijk. Uiteindelijk waren de Fransen in 1372 overgegaan tot het beleg van de stad. De Frans-Castiliaanse vloot zou de stad vanaf zee moeten afgrendelen, maar moest daarvoor eerst slag leveren tegen de Engelsen.

Vlak bij de haven van La Rochelle legde de Frans-Castiliaanse vloot zich aan. De graaf van Pembroke zag dit als een kans om de vloot te vernietigen en ging in de nacht op 23 juni met zijn vloot uit La Rochelle. Hier bleek de Engelsman een grote fout te hebben gemaakt. Gedurende de nacht werd er hard gevochten tussen de twee partijen. Toen het de volgende ochtend eb was geworden, konden de Castilianen de Engelse schepen met de lage diepgang gemakkelijk kapen. Uiteindelijk slaagden de Frans-Castiliaanse vloot erin om een groot gedeelte van het Engelse leger gevangen te nemen, inclusief de Graaf van Pembroke.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

De Graaf van Pembroke werd door de Castilianen in Santander gevangengezet. Door de overwinning verkreeg Frankrijk de controle over de zee, die daarvoor in de handen van de Engelsen was geweest. Door de nederlaag waren de Engelsen genoodzaakt om met het koninkrijk Portugal een alliantie te sluiten. Na de slag kreeg Frankrijk de gebieden weer die het had moeten afstaan na het Verdrag van Brétigny.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Georges Bordonove, Les Rois qui ont fait la France - Les Valois - Charles V le Sage, 'deel 1, éditions Pygmalion, 1988.