Naar inhoud springen

Slag bij Pelekanon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Pelekanon
Onderdeel van Byzantijns-Ottomaanse oorlogen
Slag bij Pelekanon
Datum 10-11 juni 1329
Locatie Eskihisar, Kocaeli, Turkije
Resultaat nederlaag voor de Byzantijnen
Strijdende partijen
Byzantijnse Rijk Ottomaanse Rijk
Leiders en commandanten
Andronikos III Palaiologos
Johannes Kantakouzenos
Orhan I
Troepensterkte
4000 8000

De slag bij Pelekanon of de slag bij Pelecanum vond plaats op 10 en 11 juni 1329 en was een deel van de Byzantijns-Ottomaanse oorlogen.

In 1326 veroverde sultan Orhan I de belangrijke stad Bursa en maakte haar zijn hoofdstad. De Byzantijnen bezaten nog enkel in het noordwesten van Anatolië de steden Nicaea (Iznik) en Nicomedia (Izmit). De bedoeling van Orhan was de communicatielijn tussen Constantinopel en de twee steden te blokkeren. De nieuwe keizer van Byzantium Andronikos III Palaiologos (1328-1341) probeerde dit te verhinderen.

Ergens tussen Eskihisar en Darıca troffen de partijen elkaar. Het leger van Orhan was tweemaal zo groot als dat van Andronikos. Andronikos durfde de directe confrontatie niet aan. Een aanval van de Turkse cavalerie werd afgeslagen. Bij het vallen van de nacht trok het Byzantijnse leger zich terug, maar werd opgewacht door de Ottomanen. Hierbij werd Andronikos gewond, zijn troepen dachten dat hij was gesneuveld, wat leidde tot paniek. De overgebleven troepen konden vluchten via de zee.

De twee steden waren nu afgesneden van de hoofdstad. Iznik viel in 1331, Izmit in 1337. Een poging om de steden te heroveren werd door de Byzantijnen niet ondernomen.