Slag bij Varaville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Varaville
Slag bij Varaville
Datum 1057
Locatie Varaville, Normandië
Resultaat Overwinning voor de Normandiërs
Strijdende partijen
Koninkrijk Frankrijk Hertogdom Normandië
Leiders en commandanten
Hendrik I van Frankrijk
Godfried II van Anjou
Willem de Veroveraar

De Slag bij Varaville vond plaats in 1057 en werd gevochten tussen de Franse koning Hendrik I en zijn vazal de hertog van Normandië.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1054 had koning Hendrik I van Frankrijk reeds een slag verloren tegen Willem de Veroveraar, de Slag bij Mortemer. Intussen had de kinderloze graaf Herbert II van Maine zijn graafschap toegewezen aan Willem de Veroveraar, dit tot groot ongenoegen van Godfried II van Anjou, die in 1057 Le Mans veroverde. Uit op revanche sloot Hendrik I zich aan bij Godfried. Willem had geen zin in een confrontatie.

Slag[bewerken | brontekst bewerken]

Willem liet het Franse leger doordringen in het Hertogdom Normandië tot het aan de monding kwam van de rivier de Dives. Toen het Franse leger de rivier overstak kwam het tij op, waardoor het leger in tweeën splitste. William greep de kans en viel de helft van het binnenvallende leger aan die nog niet was overgestoken. Latere rapporten van kroniekschrijvers maakten van de strijd een bloedbad, maar schrijvers uit die tijd noteerden dit niet.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Het Franse leger trok zich terug en viel Normandië in de regeerperiode van Willem de Veroveraar niet meer aan. Na de dood van Herbert II van Maine in 1062 veroverde Willem zijn graafschap.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bates, David (2001). William the Conqueror. Stroud, UK: Tempus. ISBN 0-7524-1980-3.
  • Beeler, John (1971). Warfare in Feudal Europe, 730–1200. Ithaca, NY: Cornell University Press. ISBN 0-8014-9120-7.
  • Douglas, David C. (1964). William the Conqueror: The Norman Impact Upon England. Berkeley, CA: University of California Press. OCLC 399137.