Slag bij Mortemer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Mortemer
Slag bij Mortemer
Datum 1054
Locatie Mortemer (Seine-Maritime)
Resultaat Overwinning voor de Normandiërs
Strijdende partijen
Koninkrijk Frankrijk Hertogdom Normandië
Leiders en commandanten
Hendrik I van Frankrijk Willem de Veroveraar

De Slag bij Mortemer vond plaats in 1054 en werd gevochten tussen de Franse koning Hendrik I en zijn vazal de hertog van Normandië.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1052 was Willem de Veroveraar, op zoek naar legitimiteit in het Hertogdom Normandië, op papier een zwak heerser en kreeg hij de steun van de Franse koning Hendrik I. De situatie veranderde na de overwinning op Godfried II van Anjou, die het Graafschap Maine had ingepalmd en zijn niet aangevraagd huwelijk met Mathilde van Vlaanderen, een dochter van een belangrijk vazal van de koning van Frankrijk. Na de overwinning op Godfried II van Anjou, behield Willem het heerschap Bellême, eigendom van de Franse koning, genoeg om de parvenu een lesje te leren.

Slag[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaand aan de slag, plunderden een groep Franse edelen het Hertogdom Normandië. Gevolg de Fransen waren verspreid en de Normandische edelen waren verzameld. De Normandische soldaten dreven de Fransen samen ter hoogte van Mortemer (Seine-Maritime) aan de westelijke oever van de Seine. De koning die aan de andere kant van de rivier stond, sloeg het debacle gade en maakt een einde aan de veldslag.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Drie jaar later ondernam Hendrik I een nieuwe poging om Willem ter orde te roepen, de slag bij Varaville in 1057.