Slag om Attu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag om Attu
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
Amerikaanse soldaten tijdens de Slag om Attu.
Datum 11 mei - 30 mei 1943
Locatie Attu, Aleoeten
Resultaat Amerikaanse overwinning
Strijdende partijen
Vlag van Japan (1870–1999) Japans Keizerrijk Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Leiders en commandanten
Yasuyo Yamasaki John L. DeWitt
Thomas C. Kinkaid
Albert E. Brown
Eugene M. Landrum
Archibald Vincent Arnold
Troepensterkte
2.900 15.000
Verliezen
2850+ doden
29 krijgsgevangenen
549 doden
1148 gewonden

De Slag om Attu was een onderdeel van de Slag om de Aleoeten tussen het Japanse Keizerrijk en de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slag duurde van 11 tot 30 mei 1943. Het was de enige veldslag tijdens de oorlog in de Grote Oceaan die op grondgebied van de V.S. werd gestreden en tevens de enige slag tussen de twee machten die plaatsvond in de sneeuw.

De slag[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse strijdmacht bestond voornamelijk uit soldaten van het Amerikaanse leger, en landde op het eiland om het te heroveren op de Japanners, die het in oktober 1942 hadden bezet. De Amerikaanse troepen werden geleid door generaal-majoor Albert Brown en generaal-majoor Eugene Landrum. De Japanse troepen stonden onder leiding van kolonel Yasuyo Yamasaki.

De Japanse verdediging was steviger dan de Amerikanen hadden verwacht. Daarnaast had het arctische klimaat een grote invloed op de Amerikaanse soldaten, die niet goed uitgerust waren tegen extreme weersomstandigheden. Circa 2100 Amerikaanse soldaten werden geëvacueerd vanwege bevriezing en dergelijke aandoeningen. Desondanks wisten de Amerikanen de Japanners terug te dringen tot de kust van het eiland.

Dode Japanse soldaten
Dode Japanse soldaten na de banzai-aanval
Slag om de Aleoeten

Dutch Harbor · Kiska · Komandorski · Attu · Cottage

Hierop lanceerden de Japanners een verrassingsaanval, gebruikmakend van een banzai-aanval. Hiermee wisten ze door de Amerikaanse frontlinie te breken. Hierop volgden handgevechten tussen de Japanners en verraste, geschokte Amerikanen uit de flanken, waarbij de meeste Japanners werden gedood. Na de aanval was de slag zo goed als over. Slechts 29 van de 2900 Japanse troepen overleefden de slag en werden krijgsgevangen gemaakt.

De Slag om Attu was de laatste veldslag tijdens de Slag om de Aleoeten. Het Japanse garnizoen dat bij Kiska gelegerd was werd op 28 juli 1943 geëvacueerd, waarmee de Japanse aanwezigheid op de Aleoeten beëindigd was.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Battle of Attu op Wikimedia Commons.