Slikken van de Heen (Steenbergen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Slikken van de Heen is een buitendijks natuurgebied dat zich bevindt op de zuidoever, daar waar het Volkerak overgaat in de Krammer. Het bevindt zich ten noordoosten van Sint Philipsland, op Noord-Brabants grondgebied. Het gebied is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en meet 156 ha.

Vroeger was dit gebied onderworpen aan zoutwatergetijden, maar de voltooiing van de Philipsdam maakte daar in 1987 een eind aan. Als gevolg hiervan treedt ontzilting op en vallen bepaalde terreinen permanent droog.

Omdat men de natuur de vrije loop laat verandert het gebied in een bos. Men vindt er fraai duizendguldenkruid en echt lepelblad. Er komen vogels voor als velduil, blauwborst, roerdomp en kluut.

Het gebied is te overzien vanaf de Heense Dijk. Bij Beneden Sas bevindt zich een informatiepaneel.

Naar het oosten toe, aan de overzijde van de Steenbergse Vliet, sluit het gebied aan bij de Dintelse Gorzen.

Opmerking[bewerken]

Dit natuurgebied maakt deel uit van een groter, aaneengesloten gebied, dat zich bevond ten noorden van de Prins Hendrikpolder, welke Noord-Brabant met het Zeeuwse schiereiland Sint Philipsland verbond. Zowel de polder als het slikkengebied werden later doorsneden door de Schelde-Rijnverbinding, welke in 1975 werd geopend. De provinciegrens loopt nu door de vaargeul van het kanaal. Aan de Zeeuwse kant van dit kanaal ligt een gelijknamig natuurgebied, Slikken van de Heen, dat echter toebehoort aan Het Zeeuwse Landschap.