Sloterbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sloterbrug
De Sloterbrug gezien vanaf de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp met een bus van lijn 192
De Sloterbrug gezien vanaf de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp met een bus van lijn 192
Algemene gegevens
Locatie Badhoevedorp
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 48′ OL
Overspant Ringvaart
Beheerder Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland[1]
Brugnummer 9P
Bouw
Bouwjaar 1961
Ingebruikname 1962
Gebruik
Weg Langsom/Sloterweg
Architectuur
Type ophaalbrug
Sloterbrug (groot-Amsterdam)
Sloterbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Sloterbrug (brug 9P) is een ophaalbrug binnen de gemeente Haarlemmermeer. De brug behoort toe aan de gemeente Haarlemmermeer maar staat in Amsterdam bekend als "brug 9P", de P staat hier voor “niet in beheer bij Amsterdam”. Officieel heeft de brug geen naam.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De brug vormt de verbinding tussen Badhoevedorp binnen de gemeente Haarlemmermeer en het dorp Sloten, sinds 1921 onderdeel van Amsterdam. Ze overspant daarbij de ringvaart van de Haarlemmermeer. De brug verbindt de Nieuwemeerdijk en de Burgemeester Amersfoordtlaan in Badhoevedorp met Langsom en de Sloterweg in Amsterdam. Aan de Amsterdamse kant staat de Molen van Sloten in de directe omgeving. Buslijn 195 van Connexxion rijdt over de brug. In de zuidoostelijke leuning is kunstwerk Brugknuffel van Herman van der Heide verwerkt.

Eerste brug[bewerken | brontekst bewerken]

De Sloterbrug in 1922

De eerste brug werd in 1879 in gebruik genomen in verband met de groei van het dorp rondom de Badhoeve uit 1854, gebouwd na de drooglegging van de Haarlemmermeer op 1 juli 1852.[2] Het was een smalle metalen draaibrug met houten aanbruggen en had slechts een beperkt draagvermogen en er kon maar verkeer in een richting tegelijk over de brug. Vanwege het beperkte draagvermogen kon de busmaatschappij Maarse & Kroon slechts bussen over deze brug laten rijden die geschikt waren voor B-wegen. Tot de ingebruikname van de Oude Haagsebrug in de rijksweg naar Den Haag in 1938 moest al het verkeer tussen Amsterdam en Schiphol via deze smalle brug.[3] In 1957 was de brug enige tijd gestremd; er zat een schip vast onder de brug; deze kon met vrachtauto’s vlot getrokken worden. Even later was er een zandbank bij de brug ontstaan, waardoor schepen soms vastliepen. Door het onttrekken van water uit Slotervaart kwam wat zand mee, dat zich voor de brug had opgehoopt.

Tweede brug[bewerken | brontekst bewerken]

De brug in 2018
Kunstwerk de Brugknuffel

Vanwege de flessenhals in de verkeerssystemen aan beide kanten van de brug werd in 1961 net ten westen van de draaibrug een nieuwe ophaalbrug gebouwd. Deze werd met elf meter breedte een stuk breder en zwaarder dan de oorspronkelijke brug. Daardoor kon snelverkeer in twee richtingen over de brug en ook de voetgangers hadden met twee stroken van twee meter de ruimte. Net als de draaibrug heeft de nieuwe versie aanbruggen. Opvallend aan de brug is dat deze boven de ringvaart een bocht maakt. Deze brug was uitgerust met een stenen brugwachtershuisje. In het voorjaar van 1962 werd de brug geopend.[4]. In de jaren negentig ging het brugwachtershuisje verloren als gevolg van een aanvaring. Er werd een noodhuisje geplaatst, maar dat kreeg een haast definitief karakter. In diezelfde jaren vond groot onderhoud aan de brug plaats.

De brug had tot 2003 twee rijstroken. In dat jaar kreeg de Sloterbrug assistentie van de iets noordwestelijker liggende Lijnderbrug in de S106. Vanwege bestrijding van sluipverkeer is de indeling opnieuw gewijzigd. Er kwam toen maar (weer) één rijstrook voor snelverkeer, twee fietsstroken en voetpaden. Om het verkeer te regelen kwam er op beide oevers een speciaal afgestelde verkeerslichtinstallatie. Ook in 2007 werd de brug gerenoveerd.

Derde brug?[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 vonden de gemeente Haarlemmermeer en het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West dat de brug aan vervanging toe was.[1] Door de toegenomen verkeersdrukte was de brug opnieuw een knelpunt geworden voor wegverkeer en gevaarlijk voor fietsers. Ook voor het scheepvaartverkeer is vervanging van de brug nuttig. Na de afschaffing in 2014 van de stadsdelen als bestuurslaag, heeft het gemeentebestuur van Amsterdam in 2016 zijn medewerking ingetrokken.[5] Een jaar later reserveerde diezelfde gemeente alsnog middelen voor een vernieuwing van de Sloterbrug.[6] Er moest nog een studie uitgezet worden om er achter te komen waar die nieuwe brug dan aan moet voldoen. Uitgangspunt is dat er voor snelverkeer weer twee rijstroken komen en dat de brug iets hoger boven het water komt te hangen.[7] Tijdens de nieuwbouw moet de oude brug zo lang mogelijk dienst blijven doen. In april 2018 werd bekend dat voor de nieuwe brug 3,1 miljoen euro is gereserveerd en dat de nieuwe brug op zijn vroegst in 2022 geopend kan worden.[8][9]

Zie de categorie Sloterbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.