SmartGate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

SmartGate is een in Australië ontwikkeld gezichtsherkenningssysteem dat bij wijze van proef in gebruik is voor bemanningsleden van Qantas op de internationale luchthavens van Sydney en Melbourne. Het maakt in 10 seconden grensoverschrijding mogelijk.

De eerste proeven vonden plaats in 2000 met arriverende Qantas bemanningen, Melbourne volgde in 2004. In februari 2005, werd begonnen met een proef van SmartGate voor frequente luchtreizigers.

Het SmartGate apparaat bestaat uit drie onderdelen: een biometrisch onderdeel, een paspoort scanner en de toegangspoort (gate). Het gelaat van de reiziger wordt door camera's vergeleken met in een computer aanwezige afbeeldingen van reizgers die in het systeem zijn opgenomen. Hun paspoorten dienen als bron voor vergelijking met de in de computer aanwezige foto's. Vanaf oktober 2005 krijgen nieuwe Australische paspoorten een microchip met een digitale afbeelding.

Wanneer de SmartGate een foto herkent volgen, om legale toegang te verzekeren, de immigratie- en douanecontroles automatisch via de computer. Als alles in orde is, gaat de poort open. Bagagecontrole volgt dan indien de reiziger iets heeft aan te geven.