Microchip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Geïntegreerde schakeling, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Een wisbaar geheugen-IC met achter het venster het kristal en de verbindingsdraden naar de aansluitpennen.

Microchip is een populaire aanduiding voor de geïntegreerde schakeling (het IC), de belangrijkste component in elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, computers, auto's, televisies, digitale camera's, de OV-chipkaart en in de transponders die gebruikt worden om huisdieren te kunnen identificeren.

In elektronische apparaten zijn ze vaak te herkennen aan een zwarte behuizing waaruit aansluitpennen steken. De werkelijke microchip is zo klein dat er vaak een omhulling nodig is om hanteerbaar te zijn. Het hart bestaat uit een kristal, een stukje (Engels: chip) silicium waarin vele elektronische componenten zijn aangebracht als een geïntegreerde schakeling. Ook veel betaalkaarten bevatten een microchip, deze bevat onder andere informatie over hoeveel geld je nog kunt "chippen".

In 1978 verkreeg Texas Instruments patent op de eerste "micro on a chip". Andere bekende fabrikanten van IC's zijn onder andere Intel, NXP, Harris, Maxim, Raytheon, Motorola, STMicroelectronics en AMD.