Naar inhoud springen

Snæfellsnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Snæfellsnes
Schiereiland van IJsland
Snæfellsnes (IJsland)
Snæfellsnes
Locatie
Land IJsland
Coördinaten 64° 51′ NB, 23° 7′ WL
Algemeen
Lengte 107 km
Breedte 35 km
Detailkaart
Kaart van Snæfellsnes
Snæfellsnes
Foto's
Overzicht over de zuidkust van Snæfellsnes
Overzicht over de zuidkust van Snæfellsnes
Vuurtoren in Malarrif op de zuidwestkust van Snæfellsnes
Vuurtoren in Malarrif op de zuidwestkust van Snæfellsnes
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Snæfellsnes is een schiereiland van IJsland en ligt tussen de Faxaflói baai in het zuiden, en de Breiðafjörður fjord in het noorden ingeklemd. Een bergketen loopt in oost-westelijke richting over de gehele lengte, en het hoogste punt daarvan is de 1446 meter hoge Snæfellsjökull. Dit is de gelijknamige vulkaan waar tevens een gletsjer (jökull) op ligt. De vulkaan kan op heldere dagen vanuit Reykjavík gezien worden, dat ongeveer 120 kilometer zuidoostelijker ligt. Vlak bij de gletsjer is de Bjarnafoss te vinden.

Snæfellsnes wordt soms het mini-IJsland genoemd, omdat hier veel landschappen terug te vinden zijn die ook her en der over het gehele eiland verspreid liggen, zoals vulkanen, lavavelden, kliffen, zwarte stranden, grotten, basaltformaties, watervallen, meren, warme en koude waterbronnen etc. Een bijzonderheid is dat er meerdere bronnen zijn waar echt borrelend koolzuurhoudend mineraalwater (ölkelda in het IJslands) omhoog komt. De grootste warme minerale bron ligt bij Lýsuhóll en de bekendste ölkelda ligt bij de gelijknamige boerderij.

Enkele dorpen en kleine stadjes op de noordzijde van Snæfellsnes zijn, van west naar oost, Rif, Ólafsvík, Grundarfjörður en Stykkishólmur. Aan de zuidkust liggen de beide plaatsjes Arnarstapi en Hellnar. In het westen liggen Dritvík en Beruvík, twee voormalige vissersplaatsjes die nu verlaten zijn.

Bij Hellissandur (vlak bij Rif) staat de hoogste constructie van West-Europa, de zendmast van het Zendstation Gufuskálar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Snæfellsnes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.