Sociëteit De Vereeniging Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
sociëteit De Vereeniging

Sociëteit De Vereeniging in Den Haag is een herensociëteit opgericht op 30 april 1851.

De eerste leden waren 79 heren, die tijdelijk bijeenkwamen in een gehuurd pand aan de Kazernestraat 198 in Den Haag, vlak achter hotel Des Indes dat zeven jaar later gebouwd werd.

Er waren al verschillende herenclubs in Den Haag: de Grande Société dateert uit 1748 (de eerste sociëteit van Nederland), de Sociëteit de Besognekamer uit 1795, Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte uit 1802. Toch groeide De Vereeniging snel uit tot 300 leden.

Sociëteitsgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De sociëteit verbouwde het pand Welgelegen aan het andere einde van de Kazernestraat op nummer 38B.[1] Dit was eigendom van de in 1849 overleden koning Willem II. In 1853[1] kon de sociëteit er haar intrek nemen en heeft het pand nog steeds. Tussen 1871 en 1885 werd de grote sociëteitszaal gebouwd dat elk jaar op de Open Monumentendag te bezichtigen is. In 1905 werd daarachter een grote serre aangebouwd.

Tuin[bewerken | brontekst bewerken]

De tuin werd door de bekende architect Jan David Zocher aangelegd. In de tuin werd in 1853 een grote feestzaal annex kolfbaan gebouwd. Later werd daar nog een overdekte kegelbaan aangebouwd. In 1875 werd een deel van de tuin verkocht als bouwgrond voor de Sint Jacobus de Meerderekerk in de Parkstraat.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1941 werden het sociëteitsgebouw en de feestzaal door de Duitsers ingevorderd om er een Wehrmachtsheim van te maken. De club kreeg één dag om alles te ontruimen, en vond onderdak op de bovenste verdieping van restaurant Bagatel op de hoek van de Passage, waar nu hotel Novotel staat. Daar kwamen de leden van de Vereeniging in de oorlogsjaren bijeen.

Na de oorlog wer Welgelegen geheel opgeknapt. In 1965 is de feestzaal afgebrand en gesloopt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Sociëteit De Vereeniging Den Haag op Wikimedia Commons.