Soetra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een soetra.

Soetra (Sanskriet:Sutra/सूत; Pali: sutta; Chinees: 经藏, Vietnamees: Kinh) zijn de mondeling of schriftelijk overgeleverde teksten van het boeddhisme en het hindoeïsme. Het zijn de teksten van de antieke Indiase literatuur. Het woord soetra is afgeleid van het werkwoord "siv" ('weven'), en kan koord, touw of draad betekenen. Vergelijk ook met de Nederlandse uitdrukking de draad van een verhaal.

In de boeddhistische literatuur duidt soetra een toespraak van de Boeddha aan. De boeddhistische soetra's zijn opgenomen in het vertellende gedeelte van de Pali-canon (de suttapitaka), en in de diverse andere Canons van de diverse boeddhistische tradities. Deze soetra's werden van origine binnen de boeddhistische monastieke traditie op een in hoge mate georganiseerde manier mondeling overgeleverd. Soetra's bestaan uit toespraken van, en verhalen over, Gautama Boeddha en zijn discipelen. De Pali-versies zijn in Sri Lanka vanaf het jaar 30 v.Chr. op schrift gezet.

Binnen de andere filosofische en religieuze systemen op het Indisch subcontinent zoals het hindoeïsme wordt soetra gebruikt voor Vedische studies die gerelateerd zijn aan de Upanishads maar iets later zijn geschreven. De Veda's bestaan wel al vroeger in de vorm van hun orale overlevering, die tot op de dag van vandaag wordt voortgezet. Filosofische scholen zoals die van Nagarjuna en Shankara hebben op die basis ook een aantal soetra's opgeleverd.

Enkele verzamelingen van soetra's[bewerken]