Sofie van Rooijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sofie van Rooijen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 13 juli 2002
Geboorteplaats Driel, Nederland
Sportieve informatie
Huidige ploeg VolkerWessels
Discipline(s) Weg
Ploegen
2021-2023
2024-
Parkhotel Valkenburg
VolkerWessels
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Sofie van Rooijen (Driel, 13 juli 2002) is een Nederlands wielrenster die sinds 2021 rijdt bij VolkerWessels. Haar zus Anne is eveneens wielrenster en rijdt bij dezelfde ploeg.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bij haar eerste deelname in 2019 aan de Europese kampioenschappen wielrennen behaalde van Rooijen een tweede plaats in de wegwedstrijd bij de junioren, achter landgenote Ilse Pluimers.

In 2021 tekende van Rooijen haar eerste profcontract, dit was bij Parkhotel Valkenburg. Gelijk in haar eerste jaar nam ze deel aan enkele grote wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs. Een jaar later nam ze voor het eerst deel aan Parijs-Roubaix. Hier kwam ze met ruim dertig anderen buiten de tijdslimiet de Vélodrome André Pétrieux op. Ze behaalde in 2022 podiumplaatsen in de Omloop van Borsele, Omloop der Kempen en Dwars door de Westhoek. In haar derde seizoen bij de ploeg nam ze wederom deel aan veel Vlaamse en Nederlandse eendagswedstrijden. In het najaar behaalde ze podiumplekken in de GP Beerens en de Grand Prix Fourmies.

Haar eerste professionele zege boekte van Rooijen op haar derde koersdag in 2024. Ze won de Drentse Acht van Westerveld in begin maart. In de sprint versloeg ze onder andere de Italianen Chiara Consonni en Rachele Barbieri.[1] Na vierde plaatsen in de Nokere Koerse, Volta NXT Classic en de Scheldeprijs zegevierde ze voor de tweede maal op Nederlandse bodem, ditmaal in de Omloop van Borsele waar ze twee jaar eerder tweede werd.[2]

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ronde van Vlaanderen Parijs-Roubaix Scheldeprijs
2021 opgave 58e
2022 opgave buit.tijd 90e
2023 buit.tijd 119e
2024 51e 4e

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]