Solling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Solling
Karte Niedersaechsisches Bergland.jpg
Hoogste punt Große Blöße (528 m)
Locatie Duitsland
Coördinaten 51° 45′ NB, 9° 34′ OL
Onderdeel van Weserbergland
Solling
Solling
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Solling is een heuvelrug in Noord-Duitsland in de deelstaat Nedersaksen. De Solling wordt tot het Weserbergland gerekend en ligt oostelijk van het dal van de Wezer bij Holzminden en Höxter en noordelijk van Bad Karlshafen. Zij rijst geleidelijk aan op uit het dal, zonder dat er veel hellingen zijn met uitzondering van enkele beekdalen zoals dat van de Hasselbach. De Solling bestaat voor het grootste deel uit bontzandsteen. De hoogste punten zijn de Großen Blöße (528 meter boven Normalnull) en de Moosberg (509 meter). Regionaal zijn dit de grootste hoogten. 80% van het gebied is bebost en het is het grootste aaneengesloten beboste berggebied of heuvelland van Noord-Duitsland buiten de Harz.[1] Daarnaast zijn er ook hoogveengebieden zoals het natuurreservaat Mecklenbruch bij Silberborn. Dit hoogveen maakte in de vorige eeuwen voor de grootscheepse herbebossingen een groter deel uit van de Solling. De veengroei wordt bevorderd door de grotere hoeveelheid neerslag (1012 mm in Neuhaus im Solling) en de lagere gemiddelde temperatuur.[2]

Het gebied raakte in door de eeuwen heen ontbost door overbelasting van bijvoorbeeld houtskoolwinning. Het hout werd ter plaatse met behulp van meilers in houtskool omgezet. Maar ook andere vormen van roofbouw kwamen voor zoals overbeweiding met zwijnen. Vanaf 1750 is er weer een begin gemaakt met de herbebossing van het gebied.[3] De herbebossing geschiedde voor een groot deel met naaldhout, terwijl oorspronkelijk beukenbossen het gebied bedekten.

Het gebied maakt deel uit van het natuurpark Solling-Vogler. De toeristische activiteiten zijn grotendeels gericht op het natuurlijke karakter van het gebied. Activiteiten zijn wandelen en langlaufen. Ook is er een dierenpark met grote leefgebieden voor de dieren bij Neuhaus im Solling.

De Moosberg