Soloi (Cyprus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ligging van Soloi op Cyprus.
het romeinse amfitheater in Soli

Soloi of Soli (Oudgrieks: Σόλοι; Sóloi) is een stad uit de oudheid op Cyprus ten westen van Kyrenia. Haar inwoners worden Solii (Σόλιοι) genoemd waardoor men hen kan onderscheiden van die van Soloi in Cilicia die Soleis (Σολεῖς) worden genoemd. In de stad bevond zich ook een tempel voor Aphrodite en Isis.[1] En uit de Acta Auxibii kunnen we opmaken dat er een tempel voor Zeus bij de westpoort was.

Vroegste geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis ervan gaat terug tot de 6e eeuw v. Chr. Soli was een van de tien stadskoninkrijken waarin Cyprus toen was verdeeld. Ze wordt voor het eerst genoemd in een opschrift van Sargon II op de stele van Kition als Si-il-li/lu, een van de tien koninkrijken van het eiland Iadnata. Het koninklijk paleis schijnt zich ten westen van het theater te hebben bevonden op een terras van de akropolis[2].

Klassieke periode[bewerken]

Tijdens de Ionische opstand werd Soloi geregeerd door Onesilos, de zoon van Chersis en Philocyprus[3] en de drijvende kracht in de strijd tegen de Perzen die de iure over Cyprus heerste. Na de nederlaag van het landleger bij Salamis tegen de Perzen onder leiding van Artybas werd Onesilos verslagen end zijn kop aan de stadsmuren van Amathus opgehangen.

Hellenistische periode[bewerken]

Soloi schijnt ook het eerste Cypriotische koninkrijk zou zijn geweest, dat naar Alexander overliep. Reeds na de val van Byblos zond de stad aan de Macedoniërs samen met Mallus drie schepen, terwijl de voerige koningen zich pas bij de Macedoniërs aansluiten na de slag bij Issus.[4]

Nadat de Cypriotische koningen voor Tyrus naar Alexander overgelopen waren,[5] hield Alexander na zijn terugkeer uit Egyte een Theaterwedstrijd, die de koningen van Cyprus financierden.[6] Nikokreon van Salamis financierde een stuk van Thessalus, Pasikrates van Soloi een van Athenodorus, die tegen de favorieten van Alexander won.

Romeinse periode en later[bewerken]

Soli byz mosaic.jpg
Zwaan in mozaïekvloer te Soli

Later behoorde het tot Cilicië en was een Atheense kolonie. De huidige resten van de stad dateren voornamelijk uit de Romeinse tijd. Vooral bekend is de mozaïekvloer van de basilica met vogels, andere dieren en geometrische patronen. Er is ook een theater maar dit is zozeer gerestaureerd dat het niet langer de sfeer van haar oorspronkelijke bouwjaar uitademt.

In de Frankische periode werd Soli een bisschopszetel.

Van Soli is het woord solecisme (grove taalfout) afgeleid. De Atheners beschouwden het dialect van Soli als een barbaarse en gecorrumpeerde vorm van het Grieks (σολοικος).

Koningen van Soloi[bewerken]

 • Onesilos, zoon van Chersis en Philocyprus[7]
 • Stasikrates
 • Pasikrates (ttv. Alexander de Grote)
 • Eunostos

Beroemde inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. Strabo, Geographika XIV 6.3.
 2. Voor het eerst gesuggereerd in E. Gjerstad - e.a., The Swedish Cyprus Expedition, III, Stockholm, 1937, p. 413 en V. Karageorghis, Chronique des fouilles et découvertes archéologiques à Chypre en 1974, in BCH 99 (1975), pp. 846-848, fig. 69-72 (zie ook op dit overzichtskaartje).
 3. Herodotos, V 113.
 4. Arrianus, II 20.
 5. Arrianus, II 14.
 6. Plutarchus, Alexander 29.
 7. Herodotos, V 113.
 8. Arrianus, Indica 18.8.
 9. Arrianus, "Gebeurtenissen na Alexander" 35.

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]