Solomon Sjeresjevski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Solomon Sjeresjevski
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Keizerrijk Rusland, Sovjet-Unie
Naam bij geboorte Соломон Вениаминович Шерешевский
Geboortedatum 1886
Geboorteplaats Torzjok
Overlijdensdatum 1 mei 1958
Werk
Beroep mnemonist
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Solomon Veniaminovitsj Sjeresjevski (Russisch: Соломон Вениаминович Шерешевский) (Torzjok, 1886 - 1 mei 1958), ook bekend als patiënt 'Sj' ('Ш'), was een Russisch journalist. Hij werd bekend dankzij een vergadering die hij in de jaren 20 van de twintigste eeuw bijwoonde en waar hij berispt werd omdat hij geen aantekeningen had gemaakt, waarna hij het gezegde woordelijk wist te herhalen.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Sjeresjevski nam deel aan veel psychologisch onderzoek. Veel van deze onderzoeken werden uitgevoerd door de neuropsycholoog Aleksandr Loeria in een tijdspanne van ongeveer dertig jaar. Loeria vroeg Sjeresjevski om moeilijke mathematische formules, grote matrices en zelfs gedichten in andere talen te onthouden. Dit lukte Sjeresjevski binnen enkele minuten. Naast zijn bijzondere vermogen om veel te onthouden had hij een normaal IQ.

Loeria diagnosticeerde Sjeresjevski met het hebben van een zeer sterke variant van synesthesie, een verschijnsel waarbij een persoon meerdere soorten impulsen tegelijk waarneemt, ook als die door andere zintuigen worden gegenereerd.