Soortsaanduiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een soortsaanduiding of soortsepitheton is het tweede deel in de wetenschappelijke naam van een biologische soort; het eerste deel is de naam van het geslacht waartoe de soort wordt gerekend. De soortnaam wordt altijd cursief geschreven, de geslachtsnaam begint met een Hoofdletter en de soortsaanduiding altijd met een kleine letter.

In de biologie noemt men het toekennen van een tweedelige naam aan soorten de binomiale nomenclatuur. De geslachtsnaam en de soortsaanduiding worden behandeld als Latijn, ook al zijn ze afkomstig uit een andere taal of op andere manier ontstaan.[1]

Linnaeus kende zulke binaire namen niet alleen toe aan planten en dieren, maar ook aan stenen. Met de term binomiale nomenclatuur wordt gewoonlijk gedoeld op het verschijnsel van deze tweedelige soortnamen of ook wel op de diverse stelsels van nomenclatuur die zulke namen samenhangen.

Planten[bewerken]

Algen, schimmels of planten krijgen een botanische naam. Na de Soortsaanduiding kan nog een aanduiding voor de ondersoort, variëteit of forma of vorm volgen, steeds voorafgegaan door een aanduiding van de rang, resp. subsp., var. en f.

Voorbeeld:

  • de gewone berenklauw heeft als botanische naam: Heracleum sphondylium. Hierbij is sphondylium de soortsaanduiding.
    • binnen deze gewone berenklauw worden ondersoorten erkend, zoals: Heracleum sphondylium subsp. sibiricum, waar "subsp." staat voor subspecies="ondersoort", en sibiricum de ondersoortsaanduiding is.

Dieren[bewerken]

Dit principe wordt anders ingevuld in de zoölogische nomenclatuur waar de wetenschappelijke naam voor de koolmees Parus major is. Deze naam, een binomen, bestaat uit twee aparte namen, waarbij major de soortnaam is, en Parus het geslacht is waartoe de koolmees behoort, naast nog meer mezensoorten. De soort telt 15 ondersoorten, waarbij voor de ondersoorten nog een derde deel aan de naam wordt toegevoegd: dit heet dan een trinomen.

Voorbeeld van enkele namen van kevers: Agra cadabra Erwin, Agra dable Erwin, Agra memnon Erwin, Agra vation Erwin, Agra phobia Erwin.

Virussen[bewerken]

Voor virussen is een ander systeem van naamgeving in gebruik, zoals voorgesteld door de International Committee on Taxonomy of Viruses. De volledige namen voor de soorten zijn Engels en kunnen uit meer delen bestaan. Vaak bestaan er voor de soorten alternatieve namen, die nog veel in gebruik zijn.

Voorbeeld: Human herpesvirus 3 (ook wel Varicella-zostervirus), die behoort tot het geslacht Varicellovirus.

Zie ook[bewerken]