Soundmodule

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korg Triton soundmodule

Een soundmodule of synthesizermodule is een synthesizer die geen toetsen bevat. Deze moet bespeeld worden door middel van een extern toetsenbord of synthesizer met MIDI-aansluiting (MIDI-controller), een sequencer of een PC met behulp van muzieksoftware zoals Cubase of Logic Pro.

Soundmodules kunnen verschillende vormen van klankopwekking gebruiken. Een soundmodule kan een synthesizer zijn, een sampler, een digitale piano of een rompler.

Het formaat van een synthesizermodule in de breedte is meestal 19 inch, of de helft daarvan, waardoor het in een AudioRack of 19 inch rek past. Er zijn ook tafelmodel uitvoeringen. De hoogte van een soundmodule wordt vaak aangeduid in U of unit. Kleine soundmodules zijn vaak 1U hoog, de grotere een veelvoud hiervan bijv. 2U of 3U.

Een soundmodule heeft dezelfde voordelen als een volledig instrument, maar kan verkozen worden om de volgende redenen:

  • Kosten — een soundmodule is goedkoper dan het volledige model met klavier
  • Ruimte — een soundmodule neemt minder ruimte in
  • Uitbreiding — veel soundmodules kunnen verder uitgebreid worden met klanken en geheugen
  • Vervanging — wanneer het model verouderd is, kan het makkelijk worden vervangen met behoud van een favoriete aansturing

Omdat de meeste elektronische instrumenten modulair zijn ontworpen, komen fabrikanten vaak met een module-versie van hun volledige instrument met klavier. Veel synthesizermodules zijn een vereenvoudigde uitvoering, denk hierbij aan minder knoppen op de module, of een kleiner scherm. Het programmeren van de module is hierdoor lastiger, maar een fabrikant kan ervoor kiezen om de aansturing via een softwarepakket te laten verlopen.

Hardware soundmodules zijn de laatste jaren grotendeels vervangen door software synthesizers, hoofdzakelijk door de toegenomen rekenkracht van computers.