Spanjaardsgat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het Spanjaardsgat in de stad Utrecht, zie het artikel Kasteel Vredenburg
Spanjaardsgat vanaf de "brug"
Breda, het Spanjaardsgat
Haven, Hoge Brug en Spanjaardsgat

Het Spanjaardsgat is een waterpoort die ligt tussen de Granaattoren en de Duiventoren van het Kasteel van Breda in het centrum van Breda. De waterpoort is alleen vanaf de buitenkant te zien. Het ligt bij de Haven.

Achtergrond[bewerken]

Het Spanjaardsgat symboliseert het gat dat de Spanjaarden in hun verdediging lieten vallen in 1590. Schipper Adriaen van Bergen zou hier een aantal soldaten de stad in hebben gesmokkeld om de Spanjaarden te verdrijven (in werkelijkheid is dit echter elders gebeurd). Van Bergen heeft met zijn turfschip verder gevaren naar de waterpoort van het Kasteel van Breda aan de huidige Academiesingel. Het Spanjaardsgat is 20 jaar na de gebeurtenis met het Turfschip van Breda gebouwd.

Het Spanjaardsgat, en met name de nabijgelegen 'brug', zijn bekend als 'rendez-vous' (afspreekpunt). In 2007 is de oude brug vervangen door een nieuwe Hoge Brug.

Spanjaardsgatconcerten[bewerken]

De Spanjaardsgatconcerten worden jaarlijks gehouden op een ponton in het Spanjaardsgat. Het is een gratis muziekevenement in Breda.

Sinterklaas in Breda[bewerken]

Jaarlijks, op de zaterdag drie weken voor 5 december komt Sinterklaas aan met de boot, meert dan even voorbij het Spanjaardsgat aan en wordt daar door de burgemeester van Breda verwelkomd. Door de werkzaamheden aan de Haven kwam hij tijdelijk sinds 2005 niet meer per boot maar begon zijn ronde op het plein voor het Kasteel van Breda. In december 2007 kwam Sinterklaas weer als vanouds met de boot.

Heden[bewerken]

Werkzaamheden om dit stadgedeelte in zijn oude staat terug te brengen zijn in 2004 begonnen en in december 2008 afgerond; zowel de rivier de Mark als de oude haven vormen weer een wezenlijk onderdeel van het centrum van de stad. Tegenwoordig varen er rondvaartboten vanuit de haven langs het Spanjaardsgat over de singels.

Externe link[bewerken]