Spatangoida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spatangoida
Spatangus purpureus
Spatangus purpureus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Echinodermata (Stekelhuidigen)
Onderstam: Echinozoa
Klasse: Echinoidea (Zee-egels)
Onderklasse: Euechinoidea
Infraklasse: Irregularia
Superorde: Atelostomata
Orde
Spatangoida
Claus, 1876
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De orde van de hartvormige zee-egels (Spatangoida) behoort tot de stam der stekelhuidigen (Echinodermata).

Morfologie[bewerken]

De hartvormige zee-egels hebben een ovaal tot eirond lichaam. Door een inbochting is het lichaam hartvormig. De dieren graven zich diep in met behulp van de stekels.

De mond is schepvormig en neemt bodemmateriaal (dood en levend) op en verteert hieruit de organische bestanddelen. De lantaarn van Aristoteles ontbreekt echter. De skeletplaatjes, waar de ambulacrale voetjes van het watervaatstelsel doorsteken, vormen met elkaar op de bovenzijde een bloemfiguur.

Leefmilieu[bewerken]

Ze leven verborgen in de afzettingen en sommige, zoals de Echinocardium cordatum, bouwen zelfs een hol. De diepte en de structuur van het hol variëren naargelang de soorten. De wand wordt versterkt dankzij het door gespecialiseerde stekels (clavulae) afgescheiden slijm en de oude, afgebroken stekels.

Voedsel[bewerken]

Deze stekelhuidigen maken deel uit van de Atelostomata en zij voeden zich door de massieve afzettingen in zich op te nemen, waarvan ze de organische delen afschrapen. De phyllopoda (kleine kreeftjes) verlaten de sedimenten tegenover de mondholte. Bij de soorten die in een hol wonen, worden afzettingen van oppervlakte van het hol afgegraven. Daar zij vol met organische stoffen zitten, zijn ze dus goed voor deze hartvormige zee-egels.

Ademhaling[bewerken]

Het diertje creëert een stroom water langs zijn lichaam, waarvan de belangrijkste rol de ademhaling is. De stroom wordt aangevoerd door de stekels die in nauwe rijen gegroepeerd staan.

Het water circuleert van het sedimentoppervlak naar de zee-egel, door de ademhalingspijp te gebruiken. Deze ademhalingspijp is enkel aanwezig bij de hartvormige zee-egels die een hol bouwen. Bij de anderen worden ze uit de zandkorrels gefilterd. De stroom is middelpuntvliedend aan de anale zijde, waardoor ze circuleren langs de ambulacrale voetjes aan de zijkant. Aan de orale zijde zijn de stromen deels middelpuntzoekend.

Families[bewerken]

Indeling volgens <WoRMS>[bewerken]

Onderorden[bewerken]

Families[bewerken]