Naar inhoud springen

Michaël Borremans: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wasily (overleg | bijdragen)
toevoeging onderscheidingen
+afbeelding
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox kunstenaar
{{Infobox kunstenaar
| naam = Michaël Borremans
| naam = Michaël Borremans
| afbeelding =
| afbeelding = Michal-borremans-1358435279.jpg
| onderschrift =
| onderschrift = Michaël Borremans (2012, [[Filip Naudts]])
| volledige naam = Michaël Borremans
| volledige naam = Michaël Borremans
| bijnaam =
| bijnaam =

Versie van 19 jan 2013 19:57

Michaël Borremans
Michaël Borremans (2012, Filip Naudts)
Persoonsgegevens
Volledige naam Michaël Borremans
Geboren 1963
Geboorteland België
Beroep(en) Kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Michaël Borremans (Geraardsbergen, 1963) is een Vlaams kunstschilder die woont en werkt in Gent.

Biografie

Borremans volgde een kunstopleiding aan de Hogeschool voor Kunst en Wetenschappen Sint-Lucas te Gent. Oorspronkelijk opgeleid als fotograaf legt hij zich midden jaren negentig toe op het tekenen en schilderen. Hij maakt gebruik van oude foto's van personen en landschappen als inspiratiebron voor zijn werk dat met veel oog voor detail en perfecte uitvoering een vervreemdend karakter heeft. Hij was tot zijn late doorbraak lesgever aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent. Het was collega - kunstschilder Jan Van Imschoot die zijn werk had gezien en overvloedig aangekocht in diens stamcafé 'In den Bouw' in Kalken, die hem via de Vereniging van het SMAK onrechtstreeks met Jan Hoet in contact bracht, waardoor Frank Demaegd van kunstgalerij Zeno X in Antwerpen de wereld opende voor zijn werk. Zijn schilderijen grijpen schildertechnisch ergens gedeeltelijk terug naar de periode in de schilder - kunstgeschiedenis van de 18de eeuw. In een periode net voor de fotografie grotere invloed zou krijgen zoals in de Academische kunst , maar ook in het zeer persoonlijke werk van Édouard Manet en Degas. Zijn schilderijen zijn dan weer vooral in de Verenigde Staten erg populair. Zijn oudere tekeningen, waarvan een groot deel tot de Imschoot collectie behoren, dienen dikwijls als basis voor zijn latere schilderijen. Die onbekende werken werden bijzonder goed onthaald tijdens de tentoonstelling in het Gentse SMAK in 2007, waar ze bijzonder smaakvol werden gepresenteerd in de halfduister gemaakte ruimtes op de verdieping, waarvan de wanden voor de gelegenheid in een vuilgrijze kleur werden overschilderd. Het museum zelf werd zo als een Installatie (kunstwerk) aangewend.
De kunstenaar rekent de Spaanse hofschilder Diego Velázquez tot zijn grote voorbeeld.

Tentoonstellingen en projecten

Zijn werk was in 2004 aanwezig op de Manifesta 5 in San Sebastian. Daarna tentoonstellingen in het Museum für Gegenwartskunst in Bazel, de Kunsthalle Bremerhaven, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) te Gent, het Cleveland Museum of Art, Ohio en The Royal Hibernian Academy, Gallagher Gallery in Dublin.
In 2006 tentoonstellingen in het Museum of Contemporary Art KIASMA in Helsinki, in Berlijn (Biënnale van Berlijn) en in de David Zwirner Gallery in New York.

In het voorjaar van 2010 toont Borremans een selectie uit zijn werk en de film Weight in het Museum of Contemporary Art in Denver, USA. In datzelfde jaar ontwierp de kunstenaar een theaterkostuum voor een productie van Josse De Pauw, genoemd Over de bergen.

De kunstenaar maakte in 2010 een ensemble van schilderijen voor het koninklijk paleis te Brussel in opdracht van Koningin Paola. Desgevraagd zei hij daarover: Ik heb mij geïnspireerd op de traditie van de hofkunst. Eeuwenlang hebben kunstenaars werk in opdracht gemaakt voor grote paleizen. Het heeft iets sprookjesachtig dat dat nog steeds gebeurt. Deze opdracht illustreert ook het belang dat het Belgisch Koningshuis hecht aan de steun aan en de hedendaagse Belgische kunst zonder meer voor de Koninklijke Kunstverzameling.
De reeks werken verbeelden keurig in livrei gestoken lakeien maar in een ongewone situatie: de ene draagt zijn kledij achterstevoren, de andere snijdt zich in de vinger. De schilderijen zijn discreet opgehangen tussen de aanwezige vorstenportretten tegen de violet geschilderde wanden van het Salon van de Maarschalken in het koninklijk paleis. De zeer realistisch en gedetailleerde olieverfschilderijen verraden een hoog vakmanschap, boeien en bezitten een onwezenlijke verstilde sfeer. Naast deze reeks werken is er ook een video te zien, geplaatst tussen portretten van Saksen-Coburgers, waarin dezelfde lakei in livrei roerloos figureert.

Werk van Borremans bevindt zich in de collecties van onder meer het SMAK te Gent, The Museum of Contemporary Art te Los Angeles, het San Francisco Museum of Modern Art te San Francisco, het Museum of Fine Arts te Boston, het Museum of Modern Art te New York en het Art Institute of Chicago.

Onderscheidingen

  • 2011-2012 Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst

Bibliografie

Zie ook