Naar inhoud springen

Wannée kookboek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Berkh (overleg | bijdragen)
herstel verloren gegane informatie
red
Regel 1: Regel 1:

Het '''Wannée Kookboek''', het '''Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool''', of kortweg het '''Amsterdams Kookboek''' is een klassiek [[kookboek]] voor de [[Nederlandse keuken]]. Sinds de eerste uitgave van 1910 is het meer dan 30 keer herdrukt.
Het '''Wannée Kookboek''', het '''Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool''', of kortweg het '''Amsterdams Kookboek''' is een klassiek [[kookboek]] voor de [[Nederlandse keuken]]. Sinds de eerste uitgave van 1910 is het meer dan 30 keer herdrukt.


==Geschiedenis==
== Geschiedenis ==
Het kookboek was oorspronkelijk geschreven als lesboek voor de Amsterdamse Huishoudschool. Daar werden meisjes (de school stond niet open voor jongens) voorbereid op een beroep als [[huishoudster]] of [[dienstbode]], of voorbereid op hun klassieke rol als [[huisvrouw]]. De maatschappelijke standen- en klassenscheiding van de tijd werkte door tot in het onderwijs, met klassen voor leerlingen afkomstig uit verschillende [[Sociale klasse|sociale milieus]].
Het kookboek was oorspronkelijk geschreven als lesboek voor de [[Amsterdamse Huishoudschool]]. Daar werden meisjes (de school stond niet open voor jongens) voorbereid op een beroep als [[huishoudster]] of [[dienstbode]], of voorbereid op hun klassieke rol als [[huisvrouw]]. De maatschappelijke standen- en klassenscheiding van de tijd werkte door tot in het onderwijs, met klassen voor leerlingen afkomstig uit verschillende [[Sociale klasse|sociale milieus]].


Sociaal bewust stelde [[Cornelia Johanna Wannée]] (1880-1932) een kookboek samen met recepten voor de zogenaamde volkspot, burgerpot en de fijne keuken. Tien jaar later waren er al veertigduizend exemplaren verkocht. Doordat het kookboek bij elke herdruk aangepast wordt aan de smaak van de tijd en de nieuwste inzichten van de [[voedingsleer]], is het onverminderd populair gebleven. Door het Amsterdamse [[Vereenigde Oostindische Compagnie|VOC]] handelsverleden, kenmerkt het Wannée Kookboek zich door een rijk gebruik aan [[kruid (keuken)|kruid]]en.
Sociaal bewust stelde [[Cornelia Wannée]] (1880-1932) een kookboek samen met recepten voor de zogenaamde volkspot, burgerpot en de fijne keuken. Tien jaar later waren er al veertigduizend exemplaren verkocht. Doordat het kookboek bij elke herdruk aangepast wordt aan de smaak van de tijd en de nieuwste inzichten van de [[voedingsleer]], is het onverminderd populair gebleven. Door het Amsterdamse [[Vereenigde Oostindische Compagnie|VOC]] handelsverleden, kenmerkt het Wannée Kookboek zich door een rijk gebruik aan [[kruid (keuken)|kruid]]en.


==Zie ook==
== Zie ook ==
* [[Nieuwe Haagse Kookboek]]
* [[Nieuwe Haagse Kookboek]]


{{Appendix|2=
==Gebruikte literatuur==
* A. van Otterloo, "Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool (1910-2010)", in: C.J. Wannée, ''Wannée Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool'' (Haarlem 2010), p. 11-17. ISBN 978 90 230 1292 4
* {{Aut|A. van Otterloo}}, ''Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool (1910-2010)'', in: C.J. Wannée, ''Wannée Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool'' (Haarlem 2010), p. 11-17. ISBN 978 90 230 1292 4
* [http://www.kb.nl/dossiers/maatschappij-algemeen/kookboek-van-cornelia-wannee-uit-1910 "Kookboek van Cornelia Wannée uit 1910"]. Bekeken op 5 september 2012.
* [http://www.kb.nl/dossiers/maatschappij-algemeen/kookboek-van-cornelia-wannee-uit-1910 ''Kookboek van Cornelia Wannée uit 1910'']. Bekeken op 5 september 2012.
}}

[[Categorie:Kookboek]]
[[Categorie:Kookboek]]
[[Categorie:Nederlandse keuken]]
[[Categorie:Nederlandse keuken]]

Versie van 29 jan 2015 20:43

Het Wannée Kookboek, het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool, of kortweg het Amsterdams Kookboek is een klassiek kookboek voor de Nederlandse keuken. Sinds de eerste uitgave van 1910 is het meer dan 30 keer herdrukt.

Geschiedenis

Het kookboek was oorspronkelijk geschreven als lesboek voor de Amsterdamse Huishoudschool. Daar werden meisjes (de school stond niet open voor jongens) voorbereid op een beroep als huishoudster of dienstbode, of voorbereid op hun klassieke rol als huisvrouw. De maatschappelijke standen- en klassenscheiding van de tijd werkte door tot in het onderwijs, met klassen voor leerlingen afkomstig uit verschillende sociale milieus.

Sociaal bewust stelde Cornelia Wannée (1880-1932) een kookboek samen met recepten voor de zogenaamde volkspot, burgerpot en de fijne keuken. Tien jaar later waren er al veertigduizend exemplaren verkocht. Doordat het kookboek bij elke herdruk aangepast wordt aan de smaak van de tijd en de nieuwste inzichten van de voedingsleer, is het onverminderd populair gebleven. Door het Amsterdamse VOC handelsverleden, kenmerkt het Wannée Kookboek zich door een rijk gebruik aan kruiden.

Zie ook