Gailtal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gailtal
Gailtal (Oostenrijk)
Gailtal
Situering
Land Oostenrijk
Rivier Gail
Locatie Oost-Tirol, Karinthië
Coördinaten 46° 38′ NB, 13° 11′ OL
Basisgegevens
Gebergte Gailtaler Alpen, Karnische Alpen
Grenst aan Drautal
Foto's
Het Gailtal
Pressegger See
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Gailtal (Sloveens: Ziljska dolina), genoemd naar de rivier Gail, is een van Oost-Tirol naar Karinthië lopend dal. Het begint bij het dorp Tilliach en eindigt bij Villach, waar de Gail uitmondt in de Drau.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gailtal kenmerkt zich door het contrast tussen de platte, brede vallei en de deels steile berghellingen. In het noorden wordt het dal begrensd door de Dolomieten van Lienz, en in het zuiden door de Karnische Alpen en de Karawanken. Ook ligt in het dal het meer de Pressegger See.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het dal van de Gail wordt verdeeld in het Tiroler Gailtal en het Kärntner Lesachtal. De grote Gail stroomt van Kartitscher Sattel (1525 m) naar het oosten, de kleine Gail stroomt naar het westen. Vanuit het noorden monden 72 beken uit in de Gail, onder andere de volgende: Klammbach, Gritschenbach, Rodarmbach, Gärberbach, Nieschenbach, Eggenbach, Trattenbach, Radegunder Bach, Tscheltscher Bach, Pallaser Bach, Stabentheiner Graben, Mattlinggraben, Podlaniger Graben, Stampfgraben en de Strajacher Graben.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Het Neder-Gailtal heeft nog steeds een Sloveense bevolking met een eigen Sloveens dialect. Het Tiroolse dialect wordt gesproken in het Lesachtal en het Tiroler Gailtal.

De districten Villach-Land en Hermagor hebben een bijzonder hoog percentage protestanten, elk ongeveer 20 procent.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gailtal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.