Nieuwe Prinsengracht: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RobotE (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Beeldhouwer - Link(s) veranderd naar beeldhouwer (kunstenaar)
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Monument - Link(s) veranderd naar monument (erfgoed)
Regel 12: Regel 12:


==Architectuur==
==Architectuur==
* Vanwege de bijzondere architectuur heeft het DB van het Stadsdeel Centrum op [[20 mei]] [[2003]] besloten om '''Nieuwe Prinsengracht 86-94''' op de gemeentelijke [[monument]]enlijst te plaatsen.
* Vanwege de bijzondere architectuur heeft het DB van het Stadsdeel Centrum op [[20 mei]] [[2003]] besloten om '''Nieuwe Prinsengracht 86-94''' op de gemeentelijke [[monument (erfgoed)|monumentenlijst]] te plaatsen.
* Ook ''brug 258'' (Nieuwe Prinsengracht/Roetersstraat), met de bijnaam ''plaatbrug'' is monument. Ze is gebouwd in [[1924]].
* Ook ''brug 258'' (Nieuwe Prinsengracht/Roetersstraat), met de bijnaam ''plaatbrug'' is monument. Ze is gebouwd in [[1924]].



Versie van 20 feb 2008 23:39

Locatie van de gracht (donkerblauw)

De Nieuwe Prinsengracht is het verlengstuk van de Prinsengracht in de Amsterdamse grachtengordel (oost). Ze ligt in de Plantagebuurt, tussen de Amstel en de Plantage Muidergracht. Ook grenst ze onder meer aan de Onbekendegracht.

Geschiedenis

De Prinsengracht is de derde van drie grachten behorende tot de Amsterdamse grachtengordel, naar een initiatief van burgemeester Frans Hendrickzn Oetgens, stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck. De Prinsengracht, genoemd naar de Prins van Oranje, werd in 1612 aangelegd.

Het deel tussen de Leidsegracht en de Amstel behoort tot de uitleg van 1658. Bij de laatste uitbreiding werd het gedeelte ten oosten van de Amstel aangelegd. Dit laatste deel kreeg de naam Nieuwe Prinsengracht. Ze wordt ook wel Joodse Prinsengracht genoemd, vanwege de vele Joden die voor de oorlog in die buurt woonden.

Bekendste bewoners

Architectuur

  • Vanwege de bijzondere architectuur heeft het DB van het Stadsdeel Centrum op 20 mei 2003 besloten om Nieuwe Prinsengracht 86-94 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.
  • Ook brug 258 (Nieuwe Prinsengracht/Roetersstraat), met de bijnaam plaatbrug is monument. Ze is gebouwd in 1924.

Zie ook

Externe bronnen

Sjabloon:GrachtenAmsterdam