Hoogland van Iran: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
AGL (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Iranian-Plateau.gif|thumb|275px|Kaart van het Hoogland van Iran in Azië, dat zich uitstrekt van Anatolië in het westen tot aan de Hindoekoesj en de Himalaya in het oosten.]]
Het '''Hoogland van Iran''', ook '''Iraans Plateau''', is een landstreek in [[Iran]] en delen van [[Afghanistan]], [[Pakistan]], [[Turkmenistan]] en zuidelijk [[Azerbeidzjan]].
Het '''Hoogland van Iran''', ook '''Iraans Plateau''' (ook wel '''Perzisch Plateau''' genoemd, '''[[Perzisch]]:''' فلات ایران‎), is een landstreek in [[Iran]] en delen van [[Afghanistan]], [[Pakistan]], [[Turkmenistan]] en zuidelijk [[Azerbeidzjan]].


Het is een deel van de [[aardkorst]] dat ingeklemd ligt tussen de [[Anatolische Plaat]] in het westen, de [[Arabische Plaat]] in het zuiden, de [[Indische Plaat]] in het oosten en de rest van de [[Euraziatische Plaat]] in het noorden.
Het is een deel van de [[aardkorst]] dat ingeklemd ligt tussen de [[Anatolische Plaat]] in het westen, de [[Arabische Plaat]] in het zuiden, de [[Indische Plaat]] in het oosten en de rest van de [[Euraziatische Plaat]] in het noorden.
Regel 5: Regel 6:
Aan de noordzijde bevindt zich de [[Elboers]], aan de westzijde het [[Zagrosgebergte]] en in het oosten de [[Hindoekoesj]].
Aan de noordzijde bevindt zich de [[Elboers]], aan de westzijde het [[Zagrosgebergte]] en in het oosten de [[Hindoekoesj]].


Iran, in de [[Iraanse talen|Oost-Iraans dialecten]] als ''Aryana'' uitgesproken, is de naam die sinds de [[oudheid]] aan de door de Iraanse tak van de Indo-Europeanen bewoonde regio werd gegeven en betekende zoveel als "Land van de Ariërs". De [[Iraanse talen|oudiraanse]] vorm van het woord was ''Aryānām Xšaθra''.
== Literatur ==
* {{Aut|H. Bailey}}, art. Arya, in ''[[Encyclopædia Iranica]]'' V.2 (1982), pp. <span class=plainlinks>[http://www.iranica.com/newsite/search/searchpdf.isc?ReqStrPDFPath=/home1/iranica/articles/v2_articles/arya&OptStrLogFile=/home/iranica/public_html/logs/pdfdownload.html 681–683]. {{PDF}}
* {{Aut|J. Derakhshani}}, ''Die Arier in den nahöstlichen Quellen des 3. und 2. Jahrtausends v. Chr.'', Teheran, 1999<sup>2</sup>. {{ISBN|9649036865}}
* {{Aut|[[Richard Frye|R. Frye]]}}, ''Persien'', Zürich, 1963.
* {{Aut|A. Shapur Shahbazi}}, art. Iraj], in ''[[Encyclopædia Iranica]]'' XII/2 (2005), art. nr. <span class=plainlinks>[http://www.iranica.com/newsite/articles/v13f2/v13f2022.html 22].
* {{Aut|J. Wiesehöfer}}, ''Das frühe Persien. Geschichte eines antiken Weltreichs'', München, 1999.
== Externe links ==
*{{Aut|[[Eduard Meyer|E. Meyer]]}}, art. Iran (Iranian Plateau)], in ''[[Encyclopædia Britannica]]'' XIV (1911), p. <span class=plainlinks>[http://58.1911encyclopedia.org/I/IR/IRAN.htm 742].
*[http://www.google.com/custom?q=iranian+plateau&sa=Google+Search&cof=GALT%3AGreen%3BS%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.cais-soas.com%3BVLC%3APurple%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AWhite%3BLH%3A20%3BLC%3ABlue%3BGFNT%3AGrey%3BL%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.cais-soas.com%2FCAIS%2Flogo.htm%3BALC%3ARed%3BBIMG%3AWhite%3BLW%3A20%3BT%3ABlack%3BGIMP%3ABrown%3BAWFID%3A0949a9c9e0ab4bab%3B&domains=www.cais-soas.com&sitesearch=www.cais-soas.com {{Aut|M. Sâdeq Nazmi-Afshâr}}, Iran: the origins of Aryan peoples, in ''The Circle of Ancient Iranian Studies (CAIS).'']
[[Categorie:Streek in Iran]]
[[Categorie:Streek in Iran]]
[[categorie:Plateau]]
[[categorie:Plateau]]

Versie van 23 feb 2008 13:00

Bestand:Iranian-Plateau.gif
Kaart van het Hoogland van Iran in Azië, dat zich uitstrekt van Anatolië in het westen tot aan de Hindoekoesj en de Himalaya in het oosten.

Het Hoogland van Iran, ook Iraans Plateau (ook wel Perzisch Plateau genoemd, Perzisch: فلات ایران‎), is een landstreek in Iran en delen van Afghanistan, Pakistan, Turkmenistan en zuidelijk Azerbeidzjan.

Het is een deel van de aardkorst dat ingeklemd ligt tussen de Anatolische Plaat in het westen, de Arabische Plaat in het zuiden, de Indische Plaat in het oosten en de rest van de Euraziatische Plaat in het noorden.

Aan de noordzijde bevindt zich de Elboers, aan de westzijde het Zagrosgebergte en in het oosten de Hindoekoesj.

Iran, in de Oost-Iraans dialecten als Aryana uitgesproken, is de naam die sinds de oudheid aan de door de Iraanse tak van de Indo-Europeanen bewoonde regio werd gegeven en betekende zoveel als "Land van de Ariërs". De oudiraanse vorm van het woord was Aryānām Xšaθra.

Literatur

Externe links