Alberto Contador: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 120: Regel 120:


== Girodeelnames ==
== Girodeelnames ==
*[[Ronde van Italië 2008|2008]] - 1e Wat een topper
*[[Ronde van Italië 2008|2008]] - 1e


== Ploegen ==
== Ploegen ==

Versie van 19 jul 2008 22:55

Sjabloon:Wielrenner Alberto Contador Velasco (Madrid, 6 december 1982) is een Spaans wielrenner.

Carrière

Contador werd professional in 2003 bij ONCE en viel in zijn debuutjaar meteen op met een tijdritzege in de Ronde van Polen. Het volgende jaar verhuisde hij met zijn ploeg mee naar de nieuwe sponsor Liberty Seguros en leek hij te bevestigen, met onder meer een vijfde plaats in de Catalaanse Wielerweek, maar hij kwam zwaar ten val tijdens de Ronde van Asturië en was lang uitgeschakeld.

In 2005 maakte hij dat echter meer dan goed. Hij won een etappe in de Tour Down Under, deed hetzelfde in de Catalaanse wielerweek, waarin hij ook het eindklassement won, en won vervolgens etappes in de ProTour-wedstrijden Ronde van het Baskenland en Ronde van Romandië. In die rondes werd hij respectievelijk derde en vierde in het eindklassement.

In 2006 begon het seizoen vrij moeizaam, maar dit seizoen moest de doorbraak worden van Alberto Contador. Met etappe-overwinningen in de ProTour-wedstrijden Ronde van Romandië en Ronde van Zwitserland was hij volledig klaar voor de Ronde van Frankrijk. Maar als gevolg van Operación Puerto mochten hij en zijn ploeg niet starten. Een paar dagen later meldde Fuentes zelf dat de renners Alberto Contador en Allen Davis niets met de zaak te maken hadden. Op 23 juli 2007 meldde de Süddeutsche Zeitung echter dat Contador als kroongetuige bij de zaak betrokken was en van de lijst is afgehaald in ruil voor belastende verklaringen. Alberto Contador hervatte zijn seizoen in de Ronde van Burgos waar hij knap een vijfde plaats neerzette in de 4de etappe, maar na de finish flauwviel op weg naar de bus. Hetzelfde maakte Alberto al eens mee in de Ronde van Asturië in 2004. Toen liep de renner een zware hoofdwonde op bij een val, waarna in zijn hersenen een bloedstolsel werd vastgesteld, een syndroom dat veel voorkomt in de familie van Contador. In Burgos werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, maar in 2006 kwam hij niet meer in actie.

Seizoen 2007

In 2007 verhuisde hij van ploeg en ging hij van toen af rijden voor de ploeg van Dirk Demol en Johan Bruyneel, namelijk Team Discovery Channel. Voor deze ploeg won hij al de koninginne-etappe van de Ronde van Valencia en ProTour Parijs-Nice met daarin 2 etappes.

In de Ronde van Frankrijk won hij de 14e etappe, een Pyreneeënrit, nadat hij op kop had gereden met Michael Rasmussen, die hij in de sprint de baas was. Hij was toen al enkele dagen de aanvoerder van het jongerenklassement, maar versterkte met zijn etappezege ook zijn positie in het algemeen klassement. Op 25 juli werd hij aanvoerder van het algemene klassement nadat Rasmussen door zijn ploeg Rabobank werd ontslagen en uit de Tour gezet. In de beslissende tijdrit wist hij na een duel met Cadel Evans en Levi Leipheimer de gele trui te behouden. Op 29 juli 2007 reed Contador als eindwinnaar van de Tour over de streep op de Avenue des Champs-Élysées.

In het eindklassement bedroeg het tijdsverschil met de als tweede gerangschikte Evans 23 seconden, het op één-na-kleinste tijdsverschil tussen de eerste twee in het eindklassement ooit. Alleen bij de Ronde van Frankrijk 1989 was het verschil kleiner, namelijk acht seconden.

Op 30 juli werd hij door dopingexpert Werner Franke beschuldigd van dopinggebruik. [1] [2] Franke's aantijgingen zijn gebaseerd op document 31 van de Fuenteslijst waarop A.C. voorkomt, waarschijnlijk verwijzend naar Alberto Contador. Naast de initialen stond vermeld "niets of hetzelfde als J.J.", verwijzend naar Jörg Jaksche die zijn dopinggebruik eerder al toegaf. Jaksche zelf heeft Contador echter nooit doping zien nemen en ook dopingdokter Fuentes ontkende Contador te kennen.

Op 23 augustus werd door de Nederlandse ochtendkrant De Telegraaf bekend gemaakt dat Contador openlijk heeft gesolliciteerd bij de Rabobank, nadat zijn ploeg Discovery Channel Pro Cycling Team na dit seizoen ermee stopt. Maar hij koos uiteindelijk voor Astana.

[3]

Seizoen 2008

2008 lijkt een bevestiging te worden van 2007, een jaar waarin Contador vruchtbaar oogstte in Parijs-Nice, Castille Y Leon en de Ronde van Frankrijk. Dit jaar schreef hij opnieuw Castille Y leon op zijn palmares, gevolgd door de Ronde van het Baskenland en de Giro D'Italia. Deze laatste overwinning is voor Contador en de wielerwereld een bevestiging van zijn enorme talent ( dat onder meer Johan Bruyneel hem toeschrijft ), hij startte namelijk aan deze Giro met een minimale voorbereiding. Hij werd letterlijk van het strand weggeplukt, deze periode was normaal voor Contador een periode van rust om dan naar de Vuelta 2008 toe te werken.

Onlangs noemde Bruyneel hem in een interview 'de meest getalenteerde wielrenner ter wereld'. Hij voegde daaraan toe dat hij qua klimmerscapaciteit enkel Armstrong dezelfde dingen zag doen als Alberto Contador.

Na zijn overwinning in de Giro verklaarde dat Alberto Contador dat hij iets minder boos was op de Tourorganisatie. 2008 wordt een wielerjaar met andere einddoelen (Giro D'Italia en Vuelta). Volgend jaar zou hij dan terug alles op de Tour willen zetten.

Belangrijkste overwinningen

Contador rijdend voor Liberty Seguros

Sjabloon:Palmares begin 2002

2003

2005

2006

2007

2008

Tourdeelnames

Girodeelnames

Ploegen

Externe links

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

  1. 'Zege Contador grootste zwendel'. ANP (, ). Geraadpleegd op 30-07-2007.
  2. "Das größte Ding aller Zeiten". (, ). Geraadpleegd op 30-07-2007.
  3. " Contador solliciteert bij Rabo". (, ). Geraadpleegd op 23-08-07.

">[bron?]

Voorganger:
Óscar Pereiro
2006
Winnaar van de Ronde van Frankrijk
Alberto Contador
2007
Opvolger:

2008