Bob Goudzwaard: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
63 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Robot-geholpen doorverwijzing: Evangelische Volkspartij - Link(s) veranderd naar Evangelische Volkspartij (Nederland))
Goudzwaard was medewerker van het wetenschappelijk instituut van de [[Antirevolutionaire Partij]] (ARP) van 1959 tot 1965. Tot 1967 ondersteunde hij de ARP-fractie in de [[Tweede Kamer]]; van 1967 tot 1971 was hij zelf Kamerlid.
 
Goudzwaard droeg in aanvang sterk bij aan de totstandkoming van het [[CDA]], dat in [[1975]] officieel werd opgericht. Hij was lid van de ''Groep van Achttien'' die de grondslag legde voor het CDA, en schreef mee aan het eerste CDA-verkiezingsprogramma ''Niet bij brood alleen'' uit [[1977]]. Toen in datzelfde jaar het [[kabinet-Van Agt/Wiegel]] in 1977 tot stand kwam, raakte Goudzwaard teleurgesteld over de rechtsezijns inziens behoudende koers van dehet nieuwe samenwerkingspartijCDA, en zegde in hij in [[1980]] zijn lidmaatschap op, kort nadat de kiesverenigingen van de [[ARP]] hem had laten duikelen op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen van mei [[1981]]. "Niet Bij Brood Alleen" (NBBA) werd de naam van een groep mensen die zich inzetten voor een sociale wending van het CDA.
 
Goudzwaard werd de ideoloog van de progressief-christelijke partij [[Evangelische Volkspartij (Nederland)|EVP]], almaar waswerd hij geennimmer lid van dedie partij. Hij is de architect van de '[[economie van het genoeg]]', waarin hij voor de stop van de economische groei pleitte ten behoeve van armen en de Derde Wereld. Hij keerde zich tegen de gedachte dat er economische groei nodig is voor de verbetering van het milieu.
 
HijGoudzwaard isgeldt bekendals gewordenarchitect door zijn pleidooi voorvan de 'economie van het genoeg',. naarHij aanleiding vanzette het boekconcept daarvoor uiteen in boeken als 'Kapitalisme en vooruitgang' (1976) en 'Genoeg van te veel -, genoeg van te weinig' (19861985), dat hij schreef samen met [[Harry de Lange]]. DeVolgens auteursGoudzwaard zeggen datis de huidige economie in ecologisch en sociaal opzicht niet duurzaam is.en Ze zeggen ook datheeft het onverbiddelijk vasthouden aan het groeimodel defatale onduurzaamheidgevolgen. alleen maar groter maakt.
 
Bob Goudzwaard is lid van het pseudoparlement [[de Derde Kamer]].
439

bewerkingen

Navigatiemenu