Lichenometrie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
36 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
 
== Principe ==
Hier wordt gebruik gemaakt van de groeisnelheid [[korstmos]]- en [[algen]]kolonies, aangezien die immers met een constante (trage) snelheid groeien (tussen 1 en 2 [[millimeter]] per jaar), zodat men de ouderdom kan bepalen. Deze snelheid bepaalt men met hulp van gedateerde gesteentes, waarop korstmossen groeien. Door het meten van de [[diameter]] van de grootste korstmossen op een gesteente, kan de absolutie ouderdom van het gesteente bepaald worden. De volgende formule leidt tot de ouderdom van het gesteente:
 
<math>A=\frac{D}{V}</math>
 
met <math>A \,</math> = blootstelling aan de atmosfeer in jaren, <math>D \,</math> = diameter van het korstmos in [[millimeter]] en <math>V \,</math> = de groeisnelheid van het korstmos (in millimeter per jaar).
 
'''Voorbeeld:''' een korstmos groeit op een baksteen van een huis en heeft op 1 januari 1915 een diameter van 6 millimeter. Op 1 januari 2005 wordt nogmaals een meting uitgevoerd en die wijst uit dat de diameter vergroot is tot 147 millimeter. De groeisnelheid per jaar bedraagt dus <math>\frac{147 - 6}{90}</math> of 1,56 millimeter per jaar. De baksteen is dus <math>\frac{147}{1,56}</math> of 94 jaar blootgesteld aan de atmosfeer.
131.676

bewerkingen

Navigatiemenu