Digital Author Identifier: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Gera pronk (overleg | bijdragen)
Versie 14791910 van Cicero (overleg) ongedaan gemaakt.
Laatste wijziging ongedaan gemaakt: auteursrechtelijk beschermd materiaal (http://www.surffoundation.nl/smartsite.dws?id=13336)
Regel 1: Regel 1:
De '''Digital Author Identification''' ('''DAI''') is een uniek landelijk nummer voor elke auteur, met een aanstelling of een andere relevante band bij een Nederlandse [[universiteit]], [[hogeschool]] of [[onderzoeksinstituut]]. Het gebruik van de DAI is geregistreerd bij het het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de DAI is voorbereid op de internationale ISO standaard "ISNI" (International Standard Name Identifier)
De '''Digital Author Identification''' ('''DAI''') is een uniek landelijk nummer voor elke auteur, met een aanstelling of een andere relevante band bij een Nederlandse [[universiteit]], [[hogeschool]] of [[onderzoeksinstituut]]. Het gebruik van de DAI is geregistreerd bij het het [[College Bescherming Persoonsgegevens]] (CBP) en de DAI is voorbereid op de internationale ISO standaard "ISNI" (International Standard Name Identifier).


== Toepassingen ==
== Externe link ==

Toepassingen van de DAI zijn legio. Zo kan eenvoudig het portfolio van een auteur worden samengesteld, ook al heeft de auteur bij meerdere instellingen gewerkt. Publicaties onder getrouwde- en meisjesnamen worden in één oogopslag zichtbaar.

Een toepassing is gebruikt in [http://www.narcis.info/ NARCIS] (de portal waarin [http://www.narcis.info/index/tab/darenet/ DAREnet] sinds april 2008 is geïntegreerd), waarbij Open Access publicatielijsten kunnen worden gegenereerd op basis van de DAI die geharvest is uit de verschillende repositories van Nederlandse wetenschappelijke instellingen.
Met behulp van de DAI is het mogelijk de informatie afkomstig uit de verschillende repositories geïntegreerd aan te bieden.
NARCIS biedt hiermee al deze rijkere functionaliteit. Informatie uit de Nederlandse Onderzoek Databank, de repositories en EASY (datasets) van DANS worden gekoppeld op de persoonspagina van een onderzoeker.

Een voorbeeld in NARCIS is het overzicht van [http://www.narcis.info/person/info:eu-repo/dai/nl/304825271 prof.dr. W.H.J. Meeus] (DAI = info:eu-repo/dai/nl/304825271).

== Geen namen, rugnummers ==

In juli 2008 verscheen er [http://www.surffoundation.nl/download/DAI%20ingezonden%20brief%20NRC%20080712.pdf een artikel] in de NRC getiteld: "Geen namen, rugnummers!". Het betrof een reactie op [http://www.surffoundation.nl/download/DAI%20artikel%20NRC%20Geen-namen-rugnummers%20080705.pdf een publicatie in The Lancet] van juni over het [http://www.researcherid.com/ Thompson ResearcherID]; in deze publicatie wordt door twee Nederlandse onderzoekers gepleit voor een onafhankelijk auteursid. Dat dit er al is, namelijk de DAI, de Digitale Auteurs Identifier, wisten zij (nog) niet. Lees ook [http://www.surffoundation.nl/smartsite.dws?fs=&bw=&ch=def&id=13837 het Surf actueelbericht van 16 juli 2008].


== Externe links ==
* [http://www.surffoundation.nl/smartsite.dws?id=13336 Uitleg over de DAI (SURFfoundation.nl)]
* [http://www.surffoundation.nl/smartsite.dws?id=13336 Uitleg over de DAI (SURFfoundation.nl)]
* [http://www.narcis.info/ NARCIS - National Academic Research and Collaborations Information System]



[[Categorie:Wetenschappelijke literatuur]]
[[Categorie:Wetenschappelijke literatuur]]

Versie van 1 feb 2009 01:47

De Digital Author Identification (DAI) is een uniek landelijk nummer voor elke auteur, met een aanstelling of een andere relevante band bij een Nederlandse universiteit, hogeschool of onderzoeksinstituut. Het gebruik van de DAI is geregistreerd bij het het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de DAI is voorbereid op de internationale ISO standaard "ISNI" (International Standard Name Identifier).

Externe link