Sint-Margriete-Houtem: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Edelhart (overleg | bijdragen)
k Linkfix
Regel 42: Regel 42:


{{bronnen|bronvermelding=
{{bronnen|bronvermelding=
[[Paul Kempeneers]], '''[http://www.kempeneers.org/boek7-01.html Toponymie van Sint-Margriet Houtem]''', [[2006]]. De Koninklijke Oost-Brabantse Werkgemeenschap, Geschied- en Heemkundige Kring voor het Hageland en omgeving.
[[Paul Kempeneers]], '''[http://www.kempeneers.org/publicaties/boek7-01.html Toponymie van Sint-Margriet Houtem]''', [[2006]]. De Koninklijke Oost-Brabantse Werkgemeenschap, Geschied- en Heemkundige Kring voor het Hageland en omgeving.
}}
}}
{{Navigatie gemeente Tienen}}
{{Navigatie gemeente Tienen}}

Versie van 29 sep 2009 07:03

Sjabloon:Infobox Belgische deelgemeente Sint-Margriete-Houtem, ook geschreven Sint-Margriet Houtem, is sedert 1977 een deelgemeente van Tienen (Vlaams-Brabant, België).

Situering

Voor de fusie grensde Sint-Margriet Houtem aan het veld Rode over een kleine afstand aan Neerlinter. Bovendien kwam Bunsbeek niet alleen aan de noordkant tot tegen Houtem. Een aantal percelen in het gehucht Stok "omarmden" de gemeente in het noordoosten. Aldus bestond Houtem uit een gewone kern en een langgerekt gebied dat zich tot tegen Neerlinter uitstrekte. Deze ingewikkelde situatie werd sterk vereenvoudigd, doordat enkele percelen werden toegevoegd aan Kortenaken.

Etymologie

De oudste vormen van Houtem luiden: 1108 Holtheim, 1132 Holthem, enz. De naam Houtem staat niet alleen. We kennen ook Houtem bij Hoegaarden (nu Sint-Katarina Houtem) en Houtem bij Landen (nu Walshoutem). Houtem komt uit het Oudnederlands holt + hem, dat zelf teruggaat op Germaans hulta "hoogstammig bos" + haima "heem, woning". Dus: woning bij het bos. Om Houtem bij Tienen te onderscheiden van andere Houtems werd de heiligennaam Sint-Margriet toegevoegd, vb. al in 1321 in het Latijn: in houtheem sancte margarete.

De oudste kern van Houtem is het (niet meer bekende) gehucht IJzeren, een nederzettingsnaam die teruggaat op de voor-Germaanse waternaam Isara. De IJzer is de bovenloop van de huidige Genovevabeek.

De bekendste en invloedrijkste inwoner was zeker kanselier Jan van Houtem die in 1504 stierf. Zijn cynisch grafschrift is thans nog te bewonderen in de kerk, op de vloer rechts van het altaar.

Zie ook

Geschiedenis van Sint-Margriete-Houtem