Schatten: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Gpvosbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Munt
Nijdam (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een categorie van methoden die de [[statistiek]] hanteert om informatie te verkrijgen, wordt gevormd door de schattingsmethoden. Een onbekende parameter van een [[populatie (statistiek)|populatie]] (of [[kansverdeling|verdeling]]) wordt geschat door een uit de [[steekproef]] berekende grootheid, de schatting.
Een categorie van methoden die de [[statistiek]] hanteert om informatie te verkrijgen, wordt gevormd door de '''schattingsmethoden'''. Een onbekende [[parameter]] van een [[populatie (statistiek)|populatie]] (of [[kansverdeling|verdeling]]) wordt '''geschat''' door een uit de [[steekproef]] berekende grootheid, de '''schatting'''. het voorschrift dat bepaalt hoe de schatting uit de steekproef moet worden berekend, wordt '''schatter''' genoemd.


Algemeen bekend is het (steekproef-)[[gemiddelde]] als schatting voor het populatiegemiddelde (of de [[verwachting (wiskunde)|verwachtingswaarde]]).
Algemeen bekend is het (steekproef-)[[gemiddelde]] als schatting voor het populatiegemiddelde (of de [[verwachting (wiskunde)|verwachtingswaarde]]).


===Voorbeeld===
===Voorbeeld===
Een vreemde [[munt (betaalmiddel)|munt]] ziet er niet bepaald symmetrisch uit, zodat de [[kansrekening|kans]] p op kop vermoedelijk niet <small><math>\frac{1}{2}</math></small> zal zijn. Daarom gooien we 10 keer met de munt. Stel dat we in deze steekproef 3 keer kop vinden. We zouden dan de onbekende parameter p kunnen schatten door de steekproeffractie <small><math>\frac{3}{10}</math></small>.
Een vreemde [[munt (betaalmiddel)|munt]] ziet er niet bepaald symmetrisch uit, zodat de [[kansrekening|kans]] p op kop vermoedelijk niet <small><math>\frac{1}{2}</math></small> zal zijn. Daarom gooien we 10 keer met de munt. Stel dat we in deze steekproef 3 keer kop vinden. We zouden dan de onbekende parameter p (de [[populatiefractie]]) kunnen schatten door de [[steekproeffractie]] <small><math>\frac{3}{10}</math></small>.





Versie van 30 sep 2005 22:24

Een categorie van methoden die de statistiek hanteert om informatie te verkrijgen, wordt gevormd door de schattingsmethoden. Een onbekende parameter van een populatie (of verdeling) wordt geschat door een uit de steekproef berekende grootheid, de schatting. het voorschrift dat bepaalt hoe de schatting uit de steekproef moet worden berekend, wordt schatter genoemd.

Algemeen bekend is het (steekproef-)gemiddelde als schatting voor het populatiegemiddelde (of de verwachtingswaarde).

Voorbeeld

Een vreemde munt ziet er niet bepaald symmetrisch uit, zodat de kans p op kop vermoedelijk niet zal zijn. Daarom gooien we 10 keer met de munt. Stel dat we in deze steekproef 3 keer kop vinden. We zouden dan de onbekende parameter p (de populatiefractie) kunnen schatten door de steekproeffractie .


Sjabloon:Statistieknavigatie