Huig: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ArthurBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: simple:Uvula
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:


===Behandeling===
===Behandeling===
Mogelijke remedies tegen uvulitis zijn [[gorgelen]] met zout water of een [[adrenaline]]-injectie. Bij [[snurken|snurkers]] wordt de huig wel eens operatief ingekort, met wisselend resultaat, een ingreep die onder de [[uvulopalatofaryngoplastiek]] valt. In een heel enkel geval kan het nodig zijn de huig geheel te verwijderen, iets wat vooral gebeurt in [[Afrika]]. Bij zangeres [[Anita O'Day]] is in haar kinderjaren per ongeluk de huig verwijderd, terwijl men alleen haar [[keelamandel]]en had willen knippen.
Mogelijke remedies tegen uvulitis zijn [[gorgelen]] met zout water of een [[adrenaline]]-injectie. Bij [[snurken|snurkers]] wordt de huig wel eens operatief ingekort, met wisselend resultaat, een ingreep die onder de [[uvulopalatofaryngoplastiek]] valt. In een heel enkel geval kan het nodig zijn de huig geheel te verwijderen, iets wat vooral gebeurt in [[Afrika]].


Bij zangeres [[Anita O'Day]] is in haar kinderjaren per ongeluk de huig verwijderd, terwijl men alleen haar [[keelamandel]]en had willen knippen.

{{wikt}}
[[categorie:anatomie]]
[[categorie:anatomie]]
[[Categorie:Mond]]
[[Categorie:Mond]]

Versie van 15 aug 2010 17:24

Uvula of huig

De huig of ook wel uvula genoemd is het puntige aanhangsel dat te zien is als men in iemands open mond kijkt terwijl hij of zij "aaa" zegt. De huig is de uitloper van het zachte gehemelte. Dit lichaamsdeel kan bij verschillende mensen een sterk verschillende grootte hebben. Het bestaat voornamelijk uit alveolaire klieren en een deel van de musculus uvulae.

Functies

Doordat de muculus uvulae beweeglijk is, kan de huig de nasofarynx geheel afsluiten van de farynx. Het orgaan speelt daarnaast een grote rol bij het slikken en de articulatie van veel spraakklanken, met name gutturalen en uvularen.

Het aanraken van de huig leidt veelal tot braakneigingen. Dit vormt een van de grote problemen voor mensen die overwegen om een huigpiercing te laten zetten.

Afwijkingen

De gespleten huig van een 24-jarige vrouw.

Bij sommige mensen is de huig gespleten. Dit is op te vatten als de minst ernstige vorm van een gespleten gehemelte. Als er geen bijkomende afwijkingen zijn, is het volstrekt onschadelijk en de meeste mensen weten dit van zichzelf niet eens. Mensen met een gespleten gehemelte hebben altijd ook een gespleten huig.

Indien de huig de keelholte niet geheel kan afsluiten, wordt dit velofaryngeale disfunctie genoemd.

Bij keelontsteking en bij ernstige allergische reacties kan de huig soms flink opzwellen en dan een glazig uiterlijk krijgen. Dit wordt uvulitis genoemd. Hoewel uvulitis zelden gevaarlijk is en meestal niet langer dan een dag duurt, kan het vervelende bijwerkingen zoals een gevoel van verstikking hebben. Een van de oorzaken van uvultis kan dehydratie zijn, maar ook zaken als roken kunnen uvulitis in de hand werken.

Aften kunnen zich overal in de mond vormen, dus ook op de huig.

Behandeling

Mogelijke remedies tegen uvulitis zijn gorgelen met zout water of een adrenaline-injectie. Bij snurkers wordt de huig wel eens operatief ingekort, met wisselend resultaat, een ingreep die onder de uvulopalatofaryngoplastiek valt. In een heel enkel geval kan het nodig zijn de huig geheel te verwijderen, iets wat vooral gebeurt in Afrika.

Bij zangeres Anita O'Day is in haar kinderjaren per ongeluk de huig verwijderd, terwijl men alleen haar keelamandelen had willen knippen.

Zoek huig op in het WikiWoordenboek.