Zweefvliegcentrum Noordkop: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 11: Regel 11:
===Vloot===
===Vloot===
[[Afbeelding:ASK21.JPG|thumb|[[ASK 21]]]]
[[Afbeelding:ASK21.JPG|thumb|[[ASK 21]]]]
De Zweefvliegclub Den Helder heeft de volgende vloot;
De club is in bezit van een aantal [[zweefvliegtuig]]en;


* ASK13 Opleidings tweezitter, wordt ook gebruikt voor passagiersvliegen. De ZCH heeft er 2.
* 2x ASK13 Opleidingstweezitter, wordt ook gebruikt voor passagiersvliegen.
* ASK21 Opleidings tweezitter, dit vliegtuig is van het [[Koninklijk Instituut voor de Marine]]
* 1x ASK21 Opleidingstweezitter, de eigenaar van dit toestel is het [[Koninklijk Instituut voor de Marine]]
* ASK23 Dit vliegtuig wordt gebruikt voor overgangstraining van solisten. De ZCH heeft er 2.
* 2x ASK23 Dit vliegtuig wordt gebruikt voor overgangstraining van solisten.
* Grob Astir CS Dit vliegtuig wordt gebruikt voor overgangstraining van solisten
* 1x Grob Astir CS Dit vliegtuig wordt gebruikt voor overgangstraining van solisten
* ASW24 Prestatie vliegtuig
* 1x ASW24 Prestatie vliegtuig
* DG202 Prestatie vliegtuig
* 1x DG202 Prestatie vliegtuig


De club hanteert regels voor het vliegen op een bepaalt type vliegtuig. Zo mag je pas vliegen op een Astir als je minimaal 50 solo starts hebt. De DG202 en de ASW24 mag pas op worden gevlogen als men in het bezit is van een GPL en voldoende solo starts op zijn naam heeft.
De club hanteert regels voor het vliegen op een bepaalt type vliegtuig. Zo mag je pas vliegen op een Astir als je minimaal 50 solo starts hebt. De DG202 en de ASW24 mag pas op worden gevlogen als men in het bezit is van een GPL en voldoende solo starts op zijn naam heeft.

Versie van 28 sep 2010 22:35

Welkomsbord
Club gebouw
ASW 24

Zweefvliegclub Den Helder is opgericht op 2 december 1955 en is daar doorgegaan met vliegen tot 1998. In die tijd vlogen ze op Marine Vliegkamp De Kooy bij Den Helder. Doordat er op dit vliegveld steeds meer gevlogen werd en het zweefvliegen bijna onmogelijk was geworden, is de club verplaatst naar Slootdorp. Hier hebben ze een prachtig veld van 960 x 150 meter. Ze vliegen hier sinds 1998 tot heden.

De naam van de club is nog van vroeger, omdat de club toen nog vloog op De Kooy. De club heeft nu ongeveer 90 leden, dat is voor een zweefclub niet heel veel.

De club

Het vliegen op de club gebeurt onder leiding van eigen instructeurs die op vrijwillige basis les geven aan DBO’ers (leerling vliegers). De club gebruikt voor het vliegen en net nieuwe aangeschafte Leopard4 lier. De lier die gebouwd is door M.E.L. of Machinefabriek Etten-Leur is oranje met blauw en heeft 4 trommels (kabels om en vliegtuig aan omhoog te trekken). Deze lier heeft kevlar kabels, deze zijn sterker dan de vroegere stalen kabels en ze wegen ook veel minder. De lier trekt het vliegtuig naar een gemiddelde hoogte van 450 meter. En vanaf dat moment ligt alles in de hand van de vlieger. Nu kan hij door middel van Thermiek verder opstijgen met zijn vliegtuig. En hoogtes halen van 1500 meter en meer. Daarom kunnen ervaren vliegers soms wel uren weg blijven.

Vloot

ASK 21

De Zweefvliegclub Den Helder heeft de volgende vloot;

  • 2x ASK13 Opleidingstweezitter, wordt ook gebruikt voor passagiersvliegen.
  • 1x ASK21 Opleidingstweezitter, de eigenaar van dit toestel is het Koninklijk Instituut voor de Marine
  • 2x ASK23 Dit vliegtuig wordt gebruikt voor overgangstraining van solisten.
  • 1x Grob Astir CS Dit vliegtuig wordt gebruikt voor overgangstraining van solisten
  • 1x ASW24 Prestatie vliegtuig
  • 1x DG202 Prestatie vliegtuig

De club hanteert regels voor het vliegen op een bepaalt type vliegtuig. Zo mag je pas vliegen op een Astir als je minimaal 50 solo starts hebt. De DG202 en de ASW24 mag pas op worden gevlogen als men in het bezit is van een GPL en voldoende solo starts op zijn naam heeft.

Op het veld

Blokkenwagen

Om überhaupt te kunnen zweefvliegen heb je mensen nodig op de grond om allerlei handelingen te doen. Je hebt bijvoorbeeld een lierist nodigt om de Lier te bedienen. Anders komt het zweefvliegtuig niet omhoog. Ook belangrijk op het veld is de blokkenwagen. Hierin zit iemand die licht geeft. Dit houdt in dat diegene in de blokkenwagen een lamp laat knipperen en zo de lierist een seintje geeft de kabel waar het zweefvliegtuig aan vast zit strak te trekken. Is de kabel eenmaal strak geeft hij vol licht en wordt het vliegtuig omhoog getrokken.

Beoefenen

Het beoefenen van zweefvliegen kost ongeveer 70 euro per maand en kan vanaf 14 jaar. Voor leden is er, naast de KNVVL en de kosten voor de medische keuring, alleen een contributie en verder geen andere kosten (zoals club kisten, instructeurs of starts). Deze club hanteert ook geen maximum aantal starts voor een lid. Dit houdt dus in dat als men veel komt en veel starts maakt het vliegen als het waren goedkoper voor wordt dan als er maar een paar keer gevlogen wordt.

Werkregeling

Het is mogelijk om de kosten zo laag te houden omdat deze club werkt met een werkregeling. Dit houdt in dat men in de winter moet werken aan de zweefvliegtuigen, het gebouw, en het rollend materieel. De werkregeling gaat als volgt. Voor elke 2 starts of 18 minuten vliegen, moet in de winter 1 uur voor worden gewerkt. Met een maximum van 35. Dit is dus 70 starts of 10:30 uur vliegen. Een werk regeling is dus erg eerlijk want wie veel vliegt doet in de winter veel onderhoud.

Vliegen in de omgeving van Slootdorp

En zweefvliegtuig tijdens de start

Het vliegveld van de club ligt midden in het boerengehucht. Rondom de club wordt van alles verbouwd. En als je genoeg hoogte heb gewonnen met Thermiek kun je naar het IJsselmeer vliegen of je maakt een rondje Schagen. Helaas mag je als DBO’er niet verder dan 5km van je veld. Dit omdat je nog niet ervaren genoeg bent en de instructeur de verantwoording over jou heeft. Voor dat je verder mag dan 5km moet je een GPL halen, dit is een vliegbrevet maar dan voor de zweefvliegerij. GPL staat voor Glider Pilot License.

Het weer

Zweefvliegen is weersafhankelijk, dit mede omdat we met een te sterke wind niet eens mogen vliegen wegens veiligheid overwegingen. Als zweefvlieger wil je het weer dus ook goed in de gaten houden. Daarom maken we gebruik van professionele weervoorspellingen, van bijvoorbeeld het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Heb je eenmaal je GPL kun je eigenlijk je eigen weersvoorspelling maken. Dit komt omdat je voor dat je het GPL haalt theorievakken moet halen. Hierin zit ook meteorologie door dit vak krijg je genoeg kennis om dit te kunnen doen. Hiernaast is een cumulus wolk weergegeven, deze wolken zijn voor de zweefvliegers erg belangrijk. Onder deze wolken zit over het algemeen veel thermiek.

Cumulus wolk

Externe links

Zie ook

Alexander Schleicher GmbH & Co | Thermiek | zweefvliegtuig | lier (luchtvaart) | Glider Pilot License | DBO’er

Zie de categorie Gliders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.