Alice Miller (psycholoog): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
komma's
VolkovBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: hu:Alice Miller
Regel 27: Regel 27:
[[fi:Alice Miller]]
[[fi:Alice Miller]]
[[fr:Alice Miller]]
[[fr:Alice Miller]]
[[hu:Alice Miller]]
[[it:Alice Miller]]
[[it:Alice Miller]]
[[ja:アリス・ミラー]]
[[ja:アリス・ミラー]]

Versie van 11 nov 2010 18:03

Alice Miller (Lemberg, 12 januari 1923 - Saint-Rémy-de-Provence, 14 april 2010) was een psycholoog, schrijfster en kunstschilderes. Ze is vooral bekend door haar onderzoek naar en strijd tegen kindermishandeling.

Miller werd geboren en groeide op in Polen. Zij was van Joodse afkomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde zij filosofie en literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Warschau, die toen ondergronds was. In 1946 kon zij haar studie voortzetten in Zwitserland. In 1953 promoveerde ze aan de Universiteit van Bazel tot doctor in de filosofie, psychologie en sociologie.

Ze heeft dertien boeken geschreven die vertaald zijn in dertig talen. Het fundament van haar onderzoek en schrijfwerk is te lezen in Het drama van het begaafde kind (1979, vertaling 1981; herziene uitgave 1996).

Gedurende meer dan 20 jaar werkte Miller als psychoanalytica in Zürich. Eind jaren '70 stelde zij de geldigheid van de psychoanalytische theorie van Freud radicaal ter discussie en wees zij die af, omdat de klassieke psychoanalyse naar haar mening de toegang belet tot de ware oorzaken van traumatische gebeurtenissen uit de kindertijd. Deze trauma's berusten niet op de kinderlijke fantasie, maar op feitelijke ouderlijke machtsuitoefening, volgens Miller. Miller legt de oorzaak van neurosen en psychosen, depressies, verslavingen en delinquent gedrag bij de opvoeding: het onderworpen worden als kind door de ouders aan fysiek en/of psychisch geweld, en de volledige verdringing daarvan als volwassene. Bijna iedereen is als kind geslagen, maar in alle culturen is het sparen van de ouders de hoogste wet, stelt Miller.

Miller was getrouwd met de socioloog Andreas Miller (1923-1999), met wie zij als medestudent uit Polen naar Zwitserland was geëmigreerd. Later is zij van hem gescheiden. Zij kregen twee kinderen, Martin Miller en Julika Miller.

In 1988 trad Alice Miller uit de International Psychoanalytical Association. Tussen juli 2005 en april 2010 beantwoordde zij open brieven van lezers en publiceerde zij artikelen, interviews en kunst op haar website. Deze website blijft ook na haar dood bestaan.

Alice Miller overleed op 14 april 2010 op 87-jarige leeftijd in Saint-Rémy de Provence in Frankrijk. Zij werd in besloten kring begraven.

Externe link