Abu Musab al-Zarqawi: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k
Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Herat naar Herat (stad)), met behulp van pop-ups
k (robot: defaultsort)
k (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Herat naar Herat (stad)), met behulp van pop-ups)
In [[1992]] keerde hij terug naar zijn geboorteplaats en sloot zich bij de Islamistische groep ''Bai'at al-Imām'' (''Loyaliteit aan de Islam'') aan. In [[1993]] werd Zarqawi gearresteerd en veroordeeld voor het voorbereiden van de afschaffing van de [[monarchie]] om in de plaats daarvan een [[theocratie]] te willen vestigen. Hij werd zeven jaar in de gevangenis opgesloten, waar hij de islamitische ideoloog [[Abu Muhammed al-Maqdisi]] leerde kennen, die hem sterk beïnvloedde in zijn radicale ideeën.
 
Na zijn vrijlating in maart [[1999]], in het kader van een [[amnestie]]regeling reisde hij naar [[Pesjawar]] in [[Pakistan]]. Hij was van plan hier een min of meer 'normaal' leven te leiden, en nam zelfs zijn moeder mee naar Pakistan. Zijn moeder overleed in februari 2000. Haar laatste wens was, zo wordt gezegd, dat haar zoon in de strijd zou sneuvelen en niet in de gevangenis. Tegelijkertijd werd Zarqawi opnieuw gezocht in Jordanië, waarna hij in juni naar Afghanistan vluchtte. Hier leidde hij, volgens de Amerikaanse geheime dienst, een trainingskamp van al-Qaida nabij [[Herat (stad)|Herat]]. Hij nam er zijn nieuwe naam aan.
 
Hier werkte hij mogelijk ook aan een eigen netwerk, ''al-Tawheed'' (de eenheid) genaamd. In 2001 werd hij in Jordanië bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Volgens Amerikaanse bronnen vertrok Zarqawi in mei 2002 naar [[Irak]]. Later keerde hij terug naar Jordanië. In [[Amman (stad)|Amman]] vermoordde hij (vermoedelijk) de Amerikaanse [[diplomaat]] [[Lawrence Foley]].
169.402

bewerkingen

Navigatiemenu