Bestuursvoorzitter: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
タチコマ robot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: gewijzigd: vi:Tổng giám đốc điều hành
Regel 63: Regel 63:
[[uk:Головний виконавчий директор]]
[[uk:Головний виконавчий директор]]
[[uz:BIM]]
[[uz:BIM]]
[[vi:Tổng Giám đốc]]
[[vi:Tổng giám đốc điều hành]]
[[zh:首席执行官]]
[[zh:首席执行官]]

Versie van 26 aug 2011 01:31

Een bestuursvoorzitter of algemeen directeur is de eindverantwoordelijke binnen een bestuur. In het Engels heet een bestuursvoorzitter chief executive officer (afgekort als CEO).

De rol van de bestuursvoorzitter hangt af van de bedrijfsvorm. Over het algemeen is de bestuursvoorzitter binnen een bestuur verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken. De verantwoordelijkheid houdt ook in dat hij of zij vaak het veld moet ruimen indien de resultaten van een bedrijf verwijtbaar tegenvallen. De bestuursvoorzitter (of "CEO") hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met maar een zeer beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid (zoals Van der Moolen).

Varianten

Naargelang de situatie worden de diverse bedrijfsonderdelen geleid door nog andere bestuursleden. In het Engels maakt men gebruik van afkortingen zoals:

De afkortingen CEO en CFO worden veel gebruikt, de andere varianten minder. De invulling van deze functies is nergens vastgelegd en verschilt van bedrijf tot bedrijf. Als verzamelnaam wordt wel de term CxO gebruikt. In de Franstalige wereld wordt een CEO vaak Pdg (Pé-dé-gé) of Président-directeur-général genoemd.

Zie ook