Den Hoet: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 24: Regel 24:
| onderschrift2 = Rijksmonumentaal 16e eeuws hekwerk
| onderschrift2 = Rijksmonumentaal 16e eeuws hekwerk
}}
}}
'''Den Hoet''' was een versterkt huis uit de [[middeleeuwen]] bij het Nederlandse dorp [[Vleuten]]. Een boerderij en een straat hebben op deze locatie dezelfde naam.
'''Den Hoet''' was een versterkt huis uit de [[middeleeuwen]] bij het voormalige Nederlandse dorp [[Vleuten]]. Een boerderij en een straat hebben op deze locatie dezelfde naam.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==

Versie van 29 dec 2011 16:34

Den Hoet
Den Hoet in 1556
Locatie Utrecht
Algemeen
Kasteeltype Versterkt huis
Gebouwd in Middeleeuwen
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 46100, 37525
Rijksmonumentaal 16e eeuws hekwerk

Den Hoet was een versterkt huis uit de middeleeuwen bij het voormalige Nederlandse dorp Vleuten. Een boerderij en een straat hebben op deze locatie dezelfde naam.

Geschiedenis

Over het ontstaan is weinig bekend. De eerste vermelding is op een kaart uit 1556, waarop een omgracht huis met trapgevels staat afgebeeld. Het huis was een leen van kasteel Ruwiel.[1]

Het versterkte huis Den Hoet[2] was destijds gelegen bij de aansluiting van de gegraven Vleutense Wetering op de oude Rijnloop direct aan de noordwestzijde van de Hoge Weide. Overblijfselen van Den Hoet zijn vandaag de dag een archeologisch monument. Een boerderij op deze locatie kent tevens deze naam en is een gemeentelijk monument, een 16e eeuws hekwerk van de boerderij is als rijksmonument erkend. Naar Den Hoet is ook hier een straat geheten.