Europees Nederland: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
RedBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: toegevoegd: ja:ヨーロッパ・オランダ
Regel 14: Regel 14:


[[en:European Netherlands]]
[[en:European Netherlands]]
[[ja:ヨーロッパ・オランダ]]

Versie van 9 mrt 2012 18:31

Een kaart van Europees Nederland

Het Europese deel van Nederland (kortweg: Europees Nederland) is een aanduiding die door Nederlandse overheidsinstanties wordt gebruikt voor het deel van Nederland dat in Europa is gelegen. Dit ter onderscheiding van Caribisch Nederland dat in het Caribisch gebied ligt.

De term wordt gebruikt sinds bekend is dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba onderdeel van het Nederlandse staatsbestel zouden gaan worden. Omdat op deze drie eilanden (voorlopig) andere wet- en regelgeving geldt, is er een term nodig, waarmee onderscheid gemaakt kan worden tussen de twee verschillende rechtsorden binnen Nederland.

Europees territorium

De term Europees Nederland verwijst naar hetzelfde gebied als het "Europees territorium" dat werd aangeduid om bij verdragen aan te geven dat een bedrag op geen van de Caribische eilanden van toepassing was (destijds: Nederlandse Antillen en Aruba) maar wel op het Europese gedeelte. Tot 10 oktober 2010 kwam deze definitie overeen met de definitie van Nederland.

Vergelijkbare termen in andere landen

In Frankrijk wordt de term France métropolitaine of kortweg Métropole gebruikt om Europees Frankrijk aan te duiden. In Portugal wordt de term Portugal Continental gebruikt voor het Portugees grondgebied op het Iberisch schiereiland (dus zonder de Azoren en Madeira).