Basidiospore: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met '{{meebezig}} thumb|right|300px|Basidiosporen van ''[[Agaricus bisporus'']] Een '''basidiospore''' is een repr...'
(geen verschil)

Versie van 11 mrt 2013 12:20

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Basidiosporen van Agaricus bisporus

Een basidiospore is een reproductieve schimmelspore van de Basidiomycetes, die gevormd wordt door een basidie. Basidiosporen hebben een haploïde kern als gevolg van de meiose. De meeste basidiosporen worden weggeslingerd en heten daarom ballistosporen. De sporen komen vrij gedurende perioden met hoge luchtvochtigheid. s'Nachts en in de ochtendschemering komen gewoonlijk de meeste sporen vrij.

Als basidiosporen op een geschikt substraat terecht komen, kiemen ze en vormen ze schimmeldraden. De schimmeldraden groeien van de spore af en vormen zo een steeds groter wordende cirkel van mycelium. De cirkelvormige groei veroorzaken bij sommige soorten heksenkringen en de pleksgewijze vorm van de ringworm. Sommige basidiosporen vormen kleine sporen in plaats van schimmeldraden.

Algemene structuur en vorm shape

Basidiosporen worden in het algemeen gekenmerkt door een aanhangsel, het hilar appendage, op de buitenkant. Op deze plaats zat de spore vast op het basidie. De hilar appendage is bij sommige basidiospore zeer duidelijk te zien, maar veel minder bij anderen. Een apicale kiemopening kan ook te zien zijn. Vele basidiosporen hebben een asymmetrische vorm door de plaats van ontwikkeling op het basidie. Basidiosporen zijn enkelcellig (zonder tussenschotten) en kunnen rond tot ovaal, ellipsoïde of cilindrisch van vorm zijn. De oppervlakte van de spore kan vrij glad of met structuren bedekt zijn.

Referenties