Kalimantan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
zie en:Kalimantan en ook de kaart op het artikel
Madyno (overleg | bijdragen)
aanpassingen
Regel 3: Regel 3:


'''Kalimantan''' is het [[Indonesië|Indonesische]] deel van het [[eiland]] [[Borneo]]. Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland.
'''Kalimantan''' is het [[Indonesië|Indonesische]] deel van het [[eiland]] [[Borneo]]. Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland.
In Indonesië wordt onder de naam Kalimantan ook het gehele eiland bedoeld.
In Indonesië wordt met de naam Kalimantan ook het gehele eiland aangeduid.


== Provincies ==
== Provincies ==
Regel 14: Regel 14:


== Demografie ==
== Demografie ==
Kalimantan heeft een diverse etnische bevolking. De verschillende groepen volkeren staan bekend als de [[Dajaks]] maar maken zelf wel onderscheid tussen verschillende groepen, die elk een eigen taal hebben (onder andere Ngaju Dayak, Maanyan, en Lawangan, Banjar, Iban, Punan, and Banuaq). Naast deze groepen vindt men er Javanen, Madurezen (vooral door [[transmigratie]]) en Chinezen.
Kalimantan heeft een diverse etnische bevolking. De verschillende groepen volkeren staan bekend als de [[Dajaks]], maar maken zelf wel onderscheid tussen verschillende groepen, die elk een eigen taal hebben (onder andere Ngaju Dayak, Maanyan, en Lawangan, Banjar, Iban, Punan, and Banuaq). Naast deze groepen vindt men er Javanen, Madurezen (vooral door [[transmigratie]]) en Chinezen.


== Diversen ==
== Diversen ==
Regel 20: Regel 20:


== Taal ==
== Taal ==
In Kalimantan worden 83 verschillende levende talen gesproken, van de [[lijst van talen in Indonesië|739 in Indonesië]]. Met 5.000.000 sprekers is het [[Banjar (taal)|Banjar]] veruit de meest gesproken taal van het eiland. Op Kalimantan zijn nog geen talen uitgestorven.
In Kalimantan worden van de [[lijst van talen in Indonesië|739 in Indonesië]] gesproken talen er nog 83 gesproken. Met 5.000.000 sprekers is het [[Banjar (taal)|Banjar]] veruit de meest gesproken taal van het eiland. Op Kalimantan zijn nog geen talen uitgestorven.


{{Wikivoyage}}
{{Wikivoyage}}

Versie van 26 sep 2013 18:57

Locatie van Kalimantan
De vijf Indonesische provincies

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo. Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland. In Indonesië wordt met de naam Kalimantan ook het gehele eiland aangeduid.

Provincies

Kalimantan is verdeeld in vijf provincies:

Demografie

Kalimantan heeft een diverse etnische bevolking. De verschillende groepen volkeren staan bekend als de Dajaks, maar maken zelf wel onderscheid tussen verschillende groepen, die elk een eigen taal hebben (onder andere Ngaju Dayak, Maanyan, en Lawangan, Banjar, Iban, Punan, and Banuaq). Naast deze groepen vindt men er Javanen, Madurezen (vooral door transmigratie) en Chinezen.

Diversen

Kalimantaan is het debuut van de Amerikaanse schrijfster C. S. Godshalk uit 1998. De roman speelt zich af op Borneo. De Nederlandse vertaling verscheen onder de titel Kalimantan. In het boek geeft Godshalk een geromantiseerd verslag van de expeditie van James Brooke naar Sarawak.

Taal

In Kalimantan worden van de 739 in Indonesië gesproken talen er nog 83 gesproken. Met 5.000.000 sprekers is het Banjar veruit de meest gesproken taal van het eiland. Op Kalimantan zijn nog geen talen uitgestorven.

Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Kalimantan.