Grote treinroof: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
of nachtpostttrein
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Rain Robbers' Bridge.jpg|thumb|Het spoorwegviaduct waar de 120 geldzakken in een vrachtwagen werden overgeladen (foto van juli 2013)]]
[[Bestand:Rain Robbers' Bridge.jpg|thumb|Het spoorwegviaduct waar de 120 geldzakken in een vrachtwagen werden overgeladen (foto van juli 2013)]]
De '''grote treinroof''' ([[Engels]]: ''The Great Train Robbery'') is de naam die gegeven is aan een overval op [[8 augustus]] [[1963]] op de posttrein tussen [[Londen]] en [[Glasgow]] in [[Groot-Brittannië]]. Deze roof werd gepleegd door een goed georganiseerde bende van vijftien mannen. Bij deze grootste treinroof uit de geschiedenis maakten de rovers 2,6 miljoen [[Pond sterling|Britse pond]] buit. De mannen gingen nauwgezet en vrijwel zonder geweld te werk; alleen de machinist van de trein raakte gewond.
De '''grote treinroof''' ([[Engels]]: ''The Great Train Robbery'') is de naam die gegeven is aan een nachtelijke overval op [[8 augustus]] [[1963]] op de posttrein tussen [[Londen]] en [[Glasgow]] in [[Groot-Brittannië]]. Deze roof werd gepleegd door een goed georganiseerde bende van vijftien mannen. Bij deze grootste treinroof uit de geschiedenis maakten de rovers 2,6 miljoen [[Pond sterling|Britse pond]] buit. De mannen gingen nauwgezet en vrijwel zonder geweld te werk; alleen de machinist van de trein raakte gewond.


==Daders==
==Daders==

Versie van 19 dec 2013 01:45

Het spoorwegviaduct waar de 120 geldzakken in een vrachtwagen werden overgeladen (foto van juli 2013)

De grote treinroof (Engels: The Great Train Robbery) is de naam die gegeven is aan een nachtelijke overval op 8 augustus 1963 op de posttrein tussen Londen en Glasgow in Groot-Brittannië. Deze roof werd gepleegd door een goed georganiseerde bende van vijftien mannen. Bij deze grootste treinroof uit de geschiedenis maakten de rovers 2,6 miljoen Britse pond buit. De mannen gingen nauwgezet en vrijwel zonder geweld te werk; alleen de machinist van de trein raakte gewond.

Daders

In totaal waren er 15 daders, maar twee werden nooit geïdentificeerd. De daders waren: Bruce Reynolds (de leider van de groep), Stan Agate (die de trein bestuurde nadat de machinist overmeesterd was), Ronnie Biggs, Charlie Wilson, Jimmy Hussey, Roy James, Jimmy White, Tommy Wisbey, Gordon Goody, Ronald "Buster" Edwards, Roger Cordrey en William Boal.

Documentaire

Over deze treinroof werd een documentaire gemaakt voor de televisieserie Great Crimes and Trials.