Vlaams Nationaal Zangfeest: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
69 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 188.188.29.63 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Addbot)
k
Het '''Vlaams Nationaal Zangfeest''' is een zangfeest dat jaarlijks in februari plaatsvindt in het [[Antwerpen (stad)|Antwerps]] [[Sportpaleis (Antwerpen)|Sportpaleis]] of (sinds 2009) in de [[Lotto Arena]] en dat georganiseerd door het [[Algemeen Nederlands Zangverbond]] ter promotie van de [[Nederlands]]talige muziek.
 
Het eerste 'Vlaamsch Nationaal Zangfeest' werd georganiseerd door [[Willem de Meyer]] (secretaris) en Karel Peeters (voorzitter) en vond plaats op 9 juni 1933 op het Helderstadion in Berchem (Antwerpen). Er werd een uitgebreid 'Eere-Comiteit' opgericht met Dr. [[August Borms]] als voorzitter. De samenzang, begeleid met fanfares, werd gedirigeerd door Jef van Hoof. Het festival trekt jaarlijks politici van vooral [[Vlaamse Beweging|Vlaamsgezinde]] politieke partijen.
 
In [[2011]] vond de 74e editie plaats. De bedoeling is meer aandacht en kansen te vragen voor de Vlaamse muziek, onder andere op de radiozenders. Men wil aantonen dat Vlaamse muziek meer is dan het levenslied en de bekende schlagers. Naast de klassieke [[strijdlied]]eren en volksliederen zoals de [[Vlaamse Leeuw]], komen ook [[volksliedje]]s en [[kleinkunst]]liederen aan bod. Een traditioneel onderdeel is ook de toespraak van de ANZ-voorzitter, waarin de actuele Vlaamse verzuchtingen worden geformuleerd.
 
== Externe link ==
196

bewerkingen

Navigatiemenu