Circassië: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 95.55.76.126 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Alex Great
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 34: Regel 34:
Historisch gezien omvatte het de kuststroken en het grootste deel van de binnenlanden van de huidige [[Rusland|Russische]] [[kraj Krasnodar]] en de aangrenzende berggebieden van de noordelijke [[Kaukasus (gebergte)|Kaukasus]].
Historisch gezien omvatte het de kuststroken en het grootste deel van de binnenlanden van de huidige [[Rusland|Russische]] [[kraj Krasnodar]] en de aangrenzende berggebieden van de noordelijke [[Kaukasus (gebergte)|Kaukasus]].


Het historische gebied werd vernoemd naar de Russische aanduiding voor de (berg)bewoners van het gebied; [[Circassiërs]] (of [[Tsjerkessen#Naam|Tsjerkessen]]). Deze duiden zichzelf aan als [[Adygeërs|Adyghe]] (Adygeërs), een benaming die later ook bij de Russen in gebruik kwam. De term is verwarrend, omdat het in verschillende talen en tijden verschillende, elkaar overlappende definities heeft en had. De Circassiërs of Adygeërs in ruime zin vormen nog maar een minderheid in het gebied, en omvatten naast de Adygeërs in nauwe zin onder andere ook de huidige [[Tsjerkessen]] in [[Karatsjaj-Tsjerkessië]] en de [[Kabarden]] in [[Kabardië-Balkarië]]. In de autonome republiek [[Adygea]] (die geheel wordt omsloten door de kraj Krasnodar) woont het merendeel van de Adygeërs in nauwe zin, ook al vormen ze daar slechts een kwart van de bevolking.
Het historische gebied werd vernoemd naar de Russische aanduiding voor de (berg)bewoners van het gebied; [[Circassiërs]] (of [[Tsjerkessen#Naam|Tsjerkessen]]). Deze duiden zichzelf aan als [[Adygeeërs]], een benaming die later ook bij de Russen in gebruik kwam. De term is verwarrend, omdat het in verschillende talen en tijden verschillende, elkaar overlappende definities heeft en had. De Circassiërs of Adygeërs in ruime zin vormen nog maar een minderheid in het gebied, en omvatten naast de Adygeërs in nauwe zin onder andere ook de huidige [[Tsjerkessen]] in [[Karatsjaj-Tsjerkessië]] en de [[Kabarden]] in [[Kabardië-Balkarië]]. In de autonome republiek [[Adygea]] (die geheel wordt omsloten door de kraj Krasnodar) woont het merendeel van de Adygeërs in nauwe zin, ook al vormen ze daar slechts een kwart van de bevolking.


==Huidig Tsjerkessië==
==Huidig Tsjerkessië==

Versie van 15 sep 2015 16:20

Адыгэ Хэку
1500 – 1864
Kaart
1750
1750
Algemene gegevens
Hoofdstad Sotsji
Religie(s) Islam, Christendom
Regering
Regeringsvorm Confederatie
Circassië in 1840 op een Engelse kaart
Conferentie van Circassische vorsten 1839-1840 (Grigori Gagarin, 1847)

Circassië of Tsjerkessië is een regio in de Kaukasus, die een historische en (wat betreft Tsjerkessië) ook een moderne betekenis heeft.

Historisch Circassië of Tsjerkessië

Historisch gezien omvatte het de kuststroken en het grootste deel van de binnenlanden van de huidige Russische kraj Krasnodar en de aangrenzende berggebieden van de noordelijke Kaukasus.

Het historische gebied werd vernoemd naar de Russische aanduiding voor de (berg)bewoners van het gebied; Circassiërs (of Tsjerkessen). Deze duiden zichzelf aan als Adygeeërs, een benaming die later ook bij de Russen in gebruik kwam. De term is verwarrend, omdat het in verschillende talen en tijden verschillende, elkaar overlappende definities heeft en had. De Circassiërs of Adygeërs in ruime zin vormen nog maar een minderheid in het gebied, en omvatten naast de Adygeërs in nauwe zin onder andere ook de huidige Tsjerkessen in Karatsjaj-Tsjerkessië en de Kabarden in Kabardië-Balkarië. In de autonome republiek Adygea (die geheel wordt omsloten door de kraj Krasnodar) woont het merendeel van de Adygeërs in nauwe zin, ook al vormen ze daar slechts een kwart van de bevolking.

Huidig Tsjerkessië

Momenteel wordt de aanduiding "Tsjerkessië" alleen nog gebruikt voor een deel van de Russische autonome republiek Karatsjaj-Tsjerkessië. De huidige door onder andere de Tsjerkessen bewoonde regio grenst aan Abchazië in het zuiden en de etnische gebieden van de Karatsjajs in het oosten.

Externe link