Kegelen (spel): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
763 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
Ontbabbeld. Taal- en linkpoets.
(zin ipv definitie)
(Ontbabbeld. Taal- en linkpoets.)
 
==Geschiedenis==
Waar deDe oorsprong van kegelen ligt is niet te achterhalen (tot op het moment van dit schrijven)onbekend, maar dat eruit afbeeldingen en schilderijen zijn uit de 17de eeuw geeft wel aanblijkt dat er toen in ieder geval al gespeeld werd, zij het opanders dan tegenwoordig. De Germanen hadden circa 2000 jaar geleden) een ietszogenaamde andere"keil maniervan dansteen" dein het wapen, die volkomen op onze huidige kegelaarkegel kentlijkt.
In vroeger tijden vond men het een leuk tijdverdrijf om stenen te gooien tijdens sportspektakels waardoor het kegelen zicht zou kunnen hebben ontwikkelen.
De Germanen (ca. 2000 jaar geleden) waren een volk dat een zogenaamde "keil van steen" in het wapen had, die volkomen op onze huidige kegel lijkt.
Ook de 9 hout zoals we dat nu kennen kan afstammen van het voor de Germanen heilige getal 9.
 
In Silizie (een oude regio van Midden Europa)[[Silezië]] gebruikte men omstreeksrond de 17de eeuw 13 tot 15 kegels, in Nederland oorspronkelijk 3 en in de Franse tijd werden dat er 7. Sinds de 18de eeuw is het aantal 9.
Ook buiten onze landgrenzen werd kegelen beoefend.
In Silizie (een oude regio van Midden Europa) gebruikte men omstreeks de 17de eeuw 13 tot 15 kegels, in Nederland oorspronkelijk 3 en in de Franse tijd werden dat er 7.
Sinds de 18de eeuw is het huidige aantal 9.
 
Omstreeks 1840 werd het kegelen meer populair en kwam er behoefte aan meer dan alleen in clubverband op de clubavond of dag een balletje gooien en zo ontstond op 30 maart 1890 op initiatief van dhr. Wijnands de Algemene Nederlandse Kegelbond.
Binnen deze bond waren een aantal clubs vertegenwoordigd en op 11 mei 1890 werd het eerste bestuur gekozen waarna op 7 september van 1890 de eerste bondswedstrijd werd gehouden in sociëteit "De Phoenix" te Haarlem. 26 5-tallen uit 17 clubs deden mee aan deze wedstrijd. (per baan kwam dat neer op 74 gooiers.) In de beginjaren van de 20ste eeuw groeide de roep om een landelijke aanpak, wat leidde tot oprichting van de NKB op zondag 20 juni 1909 in "Het Gouden Hoofd" te 's Gravenhage. De statuten werden pas op 22 augustus 1909 vastgesteld, het dagelijks bestuur werd op 30 oktober 1909 gekozen.
liefst 26 5-tallen uit 17 clubs deden mee aan deze wedstrijd. (per baan kwam dat neer op 74 gooiers.)
In de beginjaren van de 20ste eeuw werd de roep om een meer landelijke aanpak groter, en die roep werd beantwoord met het tot stand komen van de NKB op zondag 20 juni 1909 in "Het Gouden Hoofd" te 's Gravenhage.
(De statuten werden pas op 22 augustus 1909 vastgesteld, het dagelijks bestuur werd op 30 oktober 1909 gekozen.)
 
 
In 1946 had de NKB 25 bonden, 492 clubs en totaal 6348 leden.
 
Op het moment van dit schrijven telt deDe inmiddels Koninklijk geworden bond telt 18 bonden, het aantal clubs en leden is op dit moment onbekend.
 
 
==De kegelbaan==
 
De kegelbaan is van origine een houten plank met een breedte van ca.circa 30 cm met een lengte (van hartstreep (rode lijn op 3 meter van start baan) tot hart koningskegel (later meer daarover)) 16,45 meterm lang. Vaak staat er ca.circa 50 cm voor de rode lijn nog een groene lijn ter aanduiding of referentie, maar binnenvolgens de spelregels is het gesteld datmoet de bal voor de rode lijn op de baan moet zijn gezet en dus moet rollen.
 
De aanloop van de baan is 3 meterm lang, waardoor de totale lengte van de baan 33 meterm is. Het spel kan echter ook gespeeld worden op een plein, waarop men de 9 kegels plaatst en op 33m33 m afstand hiervan een werplijn tekent.
 
De Koningskegel staat opgesteld in het midden van het kegelplateau, zoals hieronder is afgebeeld.
67.676

bewerkingen

Navigatiemenu