Schakelketting (werktuigbouwkunde): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
(+ plaatje)
Een '''schakelketting''' is een beweeglijke reeks van met elkaar verbonden schakels of schalmen, die meestal uit metaal zijn vervaardigd en vaak de vorm van een [[ring (voorwerp)|ring]] hebben.
 
Kettingen zijn flexibele en toch stevige verbindingen die vaak voor [[slot (sluiting)|sloten]] worden toegepast. Een andere bekende toepassing is de [[ankerketting]] waarmee [[scheepsanker]]s worden bevestigd. De schalmen van scheepskettingen hebben meestal een 'dam': een dwarsverbinding in het midden. Daarmee wordt voorkomen dat de schalmen onder invloed van de grote trekkracht op de ketting worden vervormd en in dwarsrichting worden samengedrukt. Een schakelketting wordt ook toegepast als sieraad voor bijvoorbeeld de hals ([[halsketting]]) of de pols (een van de typen [[armband]]).
 
De schakels van een gewone schakelketting staan loodrecht op de schakels waarmee ze verbonden zijn. Door speciale vormen te gebruiken, bijvoorbeeld door de schakels een kwartslag te torderen, komen alle schakels in een gelijke stand te liggen, wat [[halsketting]]enbij sieraden een aantrekkelijker aanzien geeftkan geven. Voor [[kettingaandrijving]]en worden ook speciaal gevormde schakels gebruikt.
 
[[Categorie:Werktuigbouwkunde]]
77.372

bewerkingen

Navigatiemenu