Streetart: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
lezer aanspreken om aan lascaux en fresco's te denken verduidelijkt niet dit begrip
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:No guns.jpg|thumb|Street art in Amsterdam: voetgangers-verbodsbord wordt door eenvoudige toevoeging geweren-verbodsbord]]
[[Bestand:ROA for The Crystal Ship, Belgium 2016 (detail).jpg|miniatuur|rechts|ROA voor The Crystal Ship, Oostende 2016]]
'''Street art''' is een stroming binnen de [[graffiti]]beweging. Onder street art vallen diverse [[Strafbaar feit|illegaal]] of legaal aangebrachte [[kunst]]uitingen aan de openbare weg die niet bij het klassieke graffitibeeld behoren en evenmin bij de officiële kunst. De meeste street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters, maar ook zonder toestemming geplaatste beelden, schilderingen en mobielen vallen hieronder.
Het grote verschil tussen graffiti en street art is dat het bij graffiti primair om de decoratieve naamtags zelf gaat (en dus de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit. Veel makers van street-art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.


Het verschijnsel is ontstaan in de [[1970-1979|jaren '70]] en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Later verdween het fenomeen weer naar de achtergrond en het dook pas weer op in de late jaren 90. Dit keer als een zuivere kunstvorm (zie [[straatgrafiek]]), waarbij de straat als tentoonstellingsruimte dient. De samenwerkende artiesten worden 'crews' genoemd, zij maken de graffiti samen. Een vorm van street art is [[wildbreien]] (''guerrilla-knitting'') waarbij straatobjecten zoals palen van verkeersborden of bomen aangekleed worden met kleurrijk gebreid textiel. Weer een andere variant is het wildtuinieren (''guerrilla gardening''), waarbij men zonder toestemming stukken onbenutte grond in steden beplant met bloemen of struiken.
'''Street art''' is de verzamelnaam van alle beeldende kunst gecreëerd in de publieke ruimte. De term won aan populariteit tijdens de graffitiboom in de jaren 80 echter bestaat deze stroming al duizenden jaren, denk maar aan de schilderingen in de [[Grotten van Lascaux]], de [[Fresco (schilderterm)|fresco's]] ten tijde van de Romeinen of het Mexicaans [[muralisme]] in het begin van de twintigste eeuw.


Een voorbeeld van street art of ''guerrilla art'' in Amsterdam is de [[saunaman]] maar zeker ook Zene. [[Banksy]] is een bekende Britse artiest.
De murals of muurschilderingen zijn veruit de bekendste vormen van street art, echter bestaan er ook andere uitingen bijvoorbeeld: stencil graffiti, wheatpastes, [[wildbreien]] (''guerrilla-knitting''), sticker art, wildtuinieren (''guerrilla gardening''), street installations of sculpturen.

== Afbeeldingen ==
<gallery widths="120" heights="160">
Erfurt - Pergamentergasse - Guerilla Knitting - 20120725.JPG|Wildbreien in [[Erfurt]]
Banksys flower thrower in the Flying Pigeon LA Guerilla Garden.jpg|Wildtuinieren als statement
Day-glo cactus.jpg|''Day-glo cactus'' in [[New York (stad)|New York]]
Hydrant Tiefenellern.JPG|Beschilderde [[brandkraan]]
BonBon.png|Street art sticker op een Amsterdammertje in [[Amsterdam]]
</gallery>

== Literatuur ==
* Claudia Walde: ''Sticker City: Paper Graffiti Art''. Thames & Hudson, 2007. ISBN 978-0-500-28668-5


{{Commonscat|Street art}}
{{Commonscat|Street art}}

Versie van 23 feb 2017 19:49

Street art in Amsterdam: voetgangers-verbodsbord wordt door eenvoudige toevoeging geweren-verbodsbord

Street art is een stroming binnen de graffitibeweging. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet bij het klassieke graffitibeeld behoren en evenmin bij de officiële kunst. De meeste street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters, maar ook zonder toestemming geplaatste beelden, schilderingen en mobielen vallen hieronder.

Het grote verschil tussen graffiti en street art is dat het bij graffiti primair om de decoratieve naamtags zelf gaat (en dus de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit. Veel makers van street-art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Het verschijnsel is ontstaan in de jaren '70 en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Later verdween het fenomeen weer naar de achtergrond en het dook pas weer op in de late jaren 90. Dit keer als een zuivere kunstvorm (zie straatgrafiek), waarbij de straat als tentoonstellingsruimte dient. De samenwerkende artiesten worden 'crews' genoemd, zij maken de graffiti samen. Een vorm van street art is wildbreien (guerrilla-knitting) waarbij straatobjecten zoals palen van verkeersborden of bomen aangekleed worden met kleurrijk gebreid textiel. Weer een andere variant is het wildtuinieren (guerrilla gardening), waarbij men zonder toestemming stukken onbenutte grond in steden beplant met bloemen of struiken.

Een voorbeeld van street art of guerrilla art in Amsterdam is de saunaman maar zeker ook Zene. Banksy is een bekende Britse artiest.

Afbeeldingen

Literatuur

Zie de categorie Street art van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.